tirsdag den 17. november 2015

Matz Petersen og Magdalena i Skodsbøl, Broager.



Peter Hartwig Petersens hustru, Maren Matzen er født i Broager sogn, som dækker hele halvøen Broager med landsbyerne Broager (Broacker), Mølmark (Möllmarck), Skodsbøl (Schotzböll), Skelde (Schelde), Gammelgab, Dynt (Dünt) og Brunsnæs (Brunsnis), registreret i kirkebogen fra 1695 og frem. I løbet af 1700-tallet bliver andre lokaliteter så beboede, at de også nævnes særskilt, blandt andet teglværksområderne Egernsund (Eckensund) og Iller.
 

Broager er en del af Hertugdømmet Slesvig, og kirkesproget i hertugdømmet er tysk. Dette er også tilfældet i Broager - og de omkringliggende sogne på nær Dybbøl sogn, hvor kirkebogen i al fald i de perioder, jeg har kigget på, har været på dansk. Måske jeg blot har været heldig. 
I Broager sogn er kirkebøgerne på tysk, bortset fra hovedministerialbogen (som præsten førte) der i perioden fra 1834 og årtier frem er på dansk, mens kontraministerialbogen (som diakonen/hjælpepræsten førte) i samme periode fortsat er tysksproget.
Kirkebogen i Broager sogn påbegyndes i 1695, og det er så langt tilbage, jeg kan spore Maren Matzens slægt, hvor jeg starter med Marens oldeforældre på fædrene side, Matz Petersen og hans hustru Magdalena.
 

Om Matz og Magdalena er født i sognet eller er kommet til udefra lader sig ikke opklare, først og fremmest fordi oplysningerne i kirkebogen frem til 1780 er yderst sparsomme. Ved fødsler nævnes fødsels- eller dåbsdagen samt barnets og faderens navn, og ved død nævnes døds- eller begravelsesdag samt afdødes navn, hvis der er tale om en mand.
Er der tale om kvinder og børn oplyses oftest ægtemanden eller faderens navn, og man skal være heldig, hvis afdødes navn overhovedet nævnes.
 

Ved vielser nævnes begge parters navn, men for kvinder gælder det, at ved 1. ægteskab nævnes hun ved fornavn samt patronymet afledt af faderens fornavn, eksempelvis Hanses Tochter (hvis faderen hed Hans), mens hun ved 2. og følgende ægteskaber nævnes ved fornavn samt afdøde ægtefælles fornavn - eksempelvis Jenses, hvis afdøde ægtefælle hed Jens. Og ind i mellem er der år, hvor præsten helt glemmer at skriver Tochter eller blot T. så man ikke aner, om kvinden har været gift før eller ej, idet det skulle være sært, om alle viede kvinder i pågældende år skulle have været enker.
 

Matz Petersens historie starter med, at hans hustru, hvis navn er ukendt, afgår ved døden i Skodsbøl 30. december 1700. Deres vielse har jeg ikke fundet i sognet, enten det så skyldes, at vielsen har fundet sted i et andet sogn eller tidligere end 1695. I al fald er Matz ikke blevet far i perioden fra 1695 til hustruens død.
Et halvt år senere, 12. juni 1701, gifter Matz Petersen sig med Magdalena Jenses, og det er et af de år, hvor alle kvinder benævnes Jenses, Hanses etc, og ingen anføres som T. eller Tochter, så om "Jenses" står for Magdalenas far eller afdøde ægtefælle skal være usagt. 
Sikkert er det imidlertid, at hun må være forholdsvis ung, for gennem de følgende 19 år er hun fortsat i den fødedygtige alder, og det bliver til otte børn samt en enkelt dødfødt dreng.
 

Anna Matzen 5. maj 1702 - 1. februar 1706, 3 år
Mette Matzen 26. august 1703 - 1. april 1770 i Schotzbüll, 66 år
Dødfødt søn 21. marts 1705
Peter Matzen 9. juli 1706 - 26. februar 1712, 5 år
Anne Sophie Matzen 26. juli 1708 - 8. juli 1736 i Schotzbüll, 28 år
Hans Matzen 20. september 1710 - 26. september 1710, 6 dage
Peter Matzen 2. januar 1714 -  31. december 1775 i Schotzbüll, 65 år
Catharina Matzen 16. august 1716 - ?
Hans Matzen 3. december 1719 - 29. juli 1791 i Roifeld Broacker, 71 år
 

Af Matz og Magdalenas otte levendefødte børn dør de tre som små, Anne Sophie dør formentlig i en ung alder - præsten har ganske vist noteret "Anne Lucie Mats Petersens datter" i kirkebogen, men Matz har ingen datter med det navn, og det er set før, at præsten ikke har haft styr på navnene. Catharina kan jeg ikke spore, udover at hun muligvis får et uægte barn, og endelig er der Mette, Peter og Hans som får både børn og børnebørn.
 

Matz er formentlig gårdmand (Hufner) i Skodsbøl - titlerne fremgår endnu ikke af kirkebogen i Matz' levetid, men noget tyder på, at det er datteren Mette, som gifter sig få måneder efter moderens død, der sammen med sin mand overtager gården, som siden overtages af parrets søn, som også hedder Peter Michelsen, og han er i al fald gårdmand (Hufner).
 

Magdalena afgår ved døden 2. februar 1726, og Matz 17. juni 1728. Alderen kan man kun gisne om, men eftersom Magdalena fødte sit sidste barn seks år før sin død, har hun næppe været over 50 år.
 

Matz Petersen og Magdalenas børn.
 

Mette Matzen er knap 23 år, da hun 21. juli 1726 bliver gift med den 24-årige Peter Michelsen, søn af Michel Petersen og ligesom Mette født i Skodsbøl. Parret får otte børn, heraf et tvillingepar, hvoraf den ene er dødfødt, og den anden dør året efter. Derudover dør endnu to af deres børn som spæde.
Peter Michelsen er 59 år ved sin død i 1762, og Mette bliver 66 år.
 

Hans Matzen, Matz og Magdalenas yngste søn, er 38 år da han 23. juli 1758 gifter sig med Anne Lucie, datter af Christen Petersen, og de bliver boelsfolk i Broager, hvor de får fire børn; tre døtre og en søn, hvoraf de to første døtre dør som små.
Hans Matzen bliver 71 år 7 måneder og 3 uger i følge præsten, og det passer minsandten. 

Begge Hans Matzens to børn, Hans Christian og Malene Sophie gifter sig i sommeren 1799, otte år efter faderens død. 
Hans Christian med en kvinde fra Varnæs oppe ved Aabenraa fjord, mens Malene Sophie bliver gift med en ung mand fra familien, Jens Michelsen som er barnebarn til faderens søster Mette Matzen og Peter Michelsen. Ved ægteskabets indgåelse er der da også givet dispensation fra myndighedernes side, svarende til en kongelig tilladelse i kongeriget.
 

Endelig er der Peter Matzen, som er min 4 x tipoldefar, og han gifter sig til en gård - eller i det mindste et husmandssted i Skodsbøl, og hans historie følger.

søndag den 8. november 2015

Fra Lille Havelse til Holnæs.

Min oldefar Hans Hansen født i 1852, bondedreng fra i Lille Havelse i Nordsjælland  bliver den første i familien, der får en akademisk uddannelse, efter at hans forfædre så langt tilbage øjnene rækker har været gårdmænd og fæstebønder i en af landsbyerne i området mellem Hillerød, Frederikssund og Frederiksværk og i øvrigt har måtte lade sig nøje med få års skolegang i landsbyskolen.
Hans bliver konfirmeret i 1866, og i 1868 bliver han tilskrevet lægdsrullen i Ølsted sogn, men flyttes samme år til lægdsrullen i København, givetvis fordi han på det tidspunkt påbegynder sin uddannelse i hovedstaden.
 

I 1876 finder jeg ham som logerende Cand. Polyt - altså færdiguddannet civilingeniør - på Gasvej i København (nuværende Gasværksvej), og i 1876-77 aftjener han sin værnepligt i Ingeniør Batallionen. Han måler i øvrigt 63 tommer i højden, svarende til 165 cm.
 

Siden bor Hans på forskellige adresser i København og på Frederiksberg, og 1. januar 1884 flytter han fra Frederiksberg til Næstved sammen med sin hustru Maria Catharina Petersen.
 

Maria Catharina er født i Dorf Holnis - Holnæs - i Munkbrarup sogn i Slesvig, datter af teglværksejer Matz Peter Petersen og hustru Cecilia Maria Jessen. Vielsen mellem Hans og Maria Catharina må have fundet sted i 1882-83, og da jeg ikke kan finde vielsen andre steder, er det tænkeligt, at parret er blevet gift i Maria Catharinas hjemsogn i Slesvig, i Munkbrarup Kirke.

Om Holnæs kan man på Wikipedia blandt andet læse:
 

"Holnæs (tysk: Holnis sønderjysk Holjnæs) er en halvø på den tyske side af Flensborg Fjord. Fra Holnæs er det kun cirka 1700 meter over til den danske halvø Broager. Halvøerne Holnæs og Broager markerer overgangen fra yderfjord til den smallere indfjord.
I flere hundrede år har der været færgeforbindelse mellem Holnæs Færgegård og Brunsnæs Færgekro, indtil den i 1875 blev helt lukket for persontransport."

 

https://da.wikipedia.org/wiki/Holn%C3%A6s
 

Brunsnæs er beliggende på den danske halvø Broager, men både Broager og Holnæs var en del af hertugdømmet Slesvig, som Danmark mistede i forbindelse med krigen i 1864. 
I 1920 blev Broager atter en del af Danmark, mens Holnæs og Munkbrarup forblev tysk, hvilket indebærer, at jeg ikke har adgang til kirkebøgerne derfra.
Der foreligger imidlertid seks folketællinger for Slesvig i perioden 1803 til 1860, og på den baggrund er det lykkedes at finde frem til Maria Catharinas ophav et par generationer tilbage.


Ved folketællingen i 1803 finder jeg Maria Catharinas oldefar på fædrene side, Matz Petersen på et husmandssted i Schausende (Skovsende) på den vestlige side af Holnæs. Her er Matz og hans hustru, Catharina Margaretha Lück, aftægtsfolk hos hustruens søn fra 1. ægteskab, Christian August Hansen, der er forholdsvis nygift og har en lille søn.
Matz Petersen og Catharina Margaretha har en søn og en datter, Peter Hartwig Petersen 14 år og Anna Dorothea Petersen 12 år. Udover de syv familiemedlemmer er der tilligemed  to tjenestefolk.
 

Den næste folketælling finder først sted i 1835, og på det tidspunkt er Matz Petersen og hans hustru døde og borte, ligesom jeg heller ikke har kunne opspore datteren, Anna Dorothea.
 

Til gengæld var det ikke svært at finde Peter Hartwig Petersen, der tilbage i 1822 købte et konkursramt teglværk med et tilhørende hus, hvis historie er beskrevet her.
 

http://www.ziegeleivilla.de/%C3%BCber-uns/historie-der-ziegeleivilla/
 

Forinden var Peter Hartwig imidlertid blevet gift, og sin hustru hentede han på den anden side af Flensborg Fjord i landsbyen Möllmarck (Mølmark) på halvøen Broager, eller Broager Land om man vil. 
Gennem 1700 og 1800 tallet fandt man ofte ægtefællen i sin egen landsby, men trafikken gik også over fjorden og endda længere væk efter en ægtefælle såsom Langeland, Ærø, Fyn, Jylland og endda Bornholm; og ligesom både Peter Hartwig og hans søn nogle år senere begge hentede deres brud i Broager Land, gik trafikken også den modsatte vej.
 

Men foreløbig går turen til Broager Land til Maren Matzen og hendes slægt på halvøen.