Da Christen efter Maren Spingborgs død gifter sig påny, kan det ikke gå hurtigt nok med at få lempet børnene fra første ægteskab ud af hjemmet. Måske det er for stor en mundfuld for en ung kvinde på 22 år med syv "fremmede" børn i reden, når man selv er i fuld gang med den ene familieforøgelse efter den anden.
Nogle forlader reden efter konfirmationen, som skik og brug var dengang. Andre bliver sat i pleje hos forskellige familiemedlemmer forinden.
Lauritz Gjørup født 30. juli 1818 i Skive - død 19. maj 1876 i Thisted
Den ældste søn, Lauritz, bliver konfirmeret i 1832, og er formodentlig rejst til Thy ikke længe efter. I al fald er han i 1834 handelsdreng hos Købmand Arent Gregorius Lund i Thisted. Han er da 16 år gammel.
Lauritz bliver hos Købmand Lund en del år, og i 1840 er han blevet forfremmet til handelsbetjent (ekspedient) i forretningen. Samme stilling har han i 1845, hvor Peter Lamberth, der senere bliver gift med Lauritz' yngre søster, Larsine Frederikke, også er ansat som handelsbetjent.
I 1848, den 23. september, bliver Lauritz, 30 år og nu købmand, gift med Ane Marie Carstensen, 22 år, i Boddum Kirke i Thy.
Samme år fødes Lauritz' yngste bror, min oldefar, og at han får navnet Arent Lund Gjørup hænger utvivlsomt sammen med, at Købmand Arent Lund har været en god mand for familien og har gjort sit til, at Lauritz kom godt i vej, hvorfor man viser sin påskønnelse på denne måde.
Lauritz og Ane Marie får fem børn, nemlig Christian Brandt Carstensen Gjørup 23/7 1850, Maren Gjørup 30/9 1851, Frederik Wilhelm Gjørup 26/12 1853, Hansine Elisabeth Gjørup 28/8 1859 og endelig Elise Marie Gjørup 4/10 1861.
Lauritz bliver boende med sin familie i Thisted og ernærer sig som købmand til sin død 19. maj 1876, 58 år gammel.
Niels Christian Gjørup født 17. november 1820 i Skive - død 21. juni 1880 i Viborg.
Christen og Marens næstældste søn flytter med familien til Bajlumgaard, men når ikke at blive konfirmeret hjemme, inden han bliver sendt til Viborg, og her bliver han konfirmeret i Sortebrødre Kirke i 1836.
Hvem han bor hos, og hvad han beskæftiger sig med, indtil han i 1845 er registreret som værende skomagersvend hos Skomager Friedrich Andersen i Viborg, har det ikke været muligt for mig at finde frem til, men han må have været skomagerlærling et eller andet sted, vil jeg tro. Datteren i Skomagerhuset hedder Pouline, og hun bliver senere Niels Christians hustru.
I 1850 er Niels Christian ansat som handelsbetjent hos Købmand Lauritz Frost på Westergade i Viborg, og året efter kan Niels Christian titulere sig som Købmand, da han 5. juli 1851 gifter sig med skomagerens datter, Pouline Cathrine Andersen, 25 5/6 år gammel.
Niels Christian og Pouline får kun ét barn, en datter Marie Elisabeth Gjørup, født 16. juni 1852.
Niels Christian bliver boende i Viborg med sin familie indtil sin død 21. juni 1880, 59 år gammel. På det tidspunkt er Niels Christian ikke længere købmand, men particulier - en particulier er en person, som ikke længere arbejder, men lever af sin formue....en slags pensionist med egne midler.
Georgine Marie Gjørup, født den 2. april 1822 i Skive - død 9. februar 1907 i Skive
Georgine flytter med familien til Bajlumgård og videre til Dalstrup i Harre sogn, men 16 år gammel forlader hun i juni 1838 sognet og tager til Skive, hvor hun opholder sig hos sin faster Else Marie, indtil hun i april 1839 tager til Durup, hvor hun de næste tre år er tjenestepige i præstegården.
I maj 1842 returnerer hun til Skive, hvor hun endnu engang opholder sig hos sin faster, registreret som tjenestepige.
Året efter rejser hun i følge sognets Afgangslister til Viborg, men her bliver sporet koldt indtil 1855, hvor Georgine er husjomfru hos Købmand Werner i Thisted.
Mens hun opholder sig i Thisted, er hun blandt fadderne ved dåben af søsteren Larsines ældste søn i 1854, og forinden er hun blandt fadderne ved dåben af broderen Lauritz' ældste datter i 1851, hvor hun omtales som G. Gjørup af Øland. Øland er en tidligere hovedgaard i Thy, så det er tænkeligt, hun har været ansat der også.
Endnu engang taber jeg Georgine og finder hende først igen i 1880, hvor hun bor på Nørregade i Skive hos Købmand Just.
I 1901 bor hun i Karolinegade i Skive, muligvis som logerende med tre andre kvinder, og her bliver hun boende til sin død 9. februar 1907, 84 år gammel.
Georgine døde ugift og barnløs efter et langt liv som tyende og tjenestepige.
Andreas Peter født 10. juli 1823 i Skive - Død 15. februar 1900
Andreas Peter bliver i familien, først på Bajlumgaard og siden i Dalstrup indtil han bliver konfirmeret i 1839, og herefter rejser han til Thy, Broomøllegaard i Schousted Bye, hvor hans morbror Andreas Springborg tager ham i pleje. Han er i al fald registreret som plejesøn i hjemmet, selv om han helt sikkert arbejder for føden.
Til gården hører en mølle, hvor han lærer møllerfaget, og nogle år senere rejser han tilbage til familien i Dalstrup. Han er nu blevet 21 år og forpagter faderens mølle i 3-4 år, inden han rejser igen.
Her tabte jeg færten, indtil jeg gennem ihærdig søgning fandt dette tidsskrift fra Dansk Møllerforening med en artikel om Nørre Tranders Mølle, som minsandten blev bygget af møller og møllebygger Anders Peter Gjørup. Jeg kunne næsten ikke få armene ned!
http://www.danskmoellerforening.dk/sites/default/files/M%C3%B8llen%20nr%203589NovDec.pdf
Artiklen har ganske vist nogle skønhedsfejl, opdagede jeg, men den førte mig i al fald tilbage på sporet af Andreas Peter. Jeg ville aldrig have gættet på, at han var rejst til Aalborg!
Artiklen beskriver hans færden som ukendt i årene 1850 til 1859, "sandsynligvis var han på valsen, indtil han i 1859 dukker op i Aalborg med det formål at slå sig ned som møller", som der står skrevet i artiklen, der kan læses her
Samtidig gav en af Nygaards sedler, jeg tidligere var stødt på, pludselig mening, for her stod Andreas Peter som forpagter af Skovbakkemøllen i Aalborg i 1852 - den mølle blev senere flyttet og er i dag kendt som et af Aalborgs vartegn, Vester Mariendals Mølle.
I 1852 bliver Andreas Peter også gift med en lokal pige fra Nørre Tranders, Ane Sørensen, 20 år, i Budolfi Kirke i Aalborg, og det sker 30. december. Ane stammer i øvrigt fra Stagstrup i Thy, hvorfra familien på et tidspunkt er flyttet og endt i Nørre Tranders.
Så i virkeligheden var Andreas Peter ikke dukket op i Aalborg i 1859, men havde været der siden 1852, måske tidligere, og det er synd at sige, at han har været på valsen.
Efter brylluppet bosætter Andreas Peter og Ane sig i Aalborg på Vesterbro, hvorfra de senere flytter til Urbansgade.
Endnu en overraskelse ventede mig i Urbansgade, for her har parret en adoptivsøn, Julius Marinus Gjørup, født i Skive 1856. Det viste sig at være en uægte søn af Andreas Peters yngre bror, Nicolai Marinus. Og for at det ikke skal være løgn, fik samme Nicolai Marinus endnu en uægte søn i 1858 med samme kvinde. Til Nicolai Marinus' undskyldning skal siges, at han døde i 1859. Den historie vender jeg tilbage til.
Som beskrevet i artiklen bygger Andreas Peter Nørretranders Mølle på jord, han i første omgang lejer, men senere køber, og han opfører tilligemed et bageri ved siden af møllen. Han og Ane bosætter sig sammen med Julius Marinus i Nørre Tranders, hvor de bliver i en årrække frem til 1881, hvor Andreas Peter sælger møllen og køber en ejendom i Kongensgade i Aalborg, hvor de selv bebor en af lejlighederne i nogle år.
Andreas Peter dør 76 år gammel 15. februar 1900 i Sølyst, Lindholm i Nørre Sundby.
Efter sin mands død bosætter hans enke Ane sig i lejligheden i Kongensgade, hvor hun bor til så sent som i 1911. Hvornår hun dør er det ikke lykkedes mig at finde ud af...endnu.
Andreas Peter og Ane får ingen børn i deres ægteskab.
Nørre Tranders mølle eksisterer, ligesom utallige andre møller, ikke længere.
Larsine Frederikke Gjørup født 4. juli 1824 i Skive - død 14. februar 1895 i Thisted
Larsine flytter med familien fra Skive til Bajlumgaard og siden Dalstrup. Hun bliver konfirmeret i 1839 og forlader sognet året efter i april 1840, hvor hun tager ophold hos sin faster, Else Marie Kjeldsen
Larsine forlader Skive og Madam Kjeldsen 30. april 1842 og rejser til Viborg med bemærkningen: [har været der i]1 år, er renlig og huslig - i følge Afgangslisten fra sognet. Jeg finder imidlertid ikke Larsine i Viborg, men derimod stadig i Skive i 1845 hos Else Marie Kjeldsen, som nu er blevet enke.
Derimod finder Larsine på et tidspunkt vejen til Thisted, hvor hun i Thisted Kirke 9. oktober 1853 bliver gift med Peter Lamberthsen Lamberth (f. 1815), som tidligere lige som Larsines ældre bror var beskæftiget hos Købmand Arent Lund. Forlovere ved bryluppet var Arent Lund og Lauritz Gjørup.
Larsine og Peter Lamberth får to børn, nemlig sønnerne Peter Martinus Lambert 21. juli 1854 og Nicolai Marinus Lambert 2. november 1855 - utvivlsomt er sidste søn opkaldt efter Larsines bror, Nicolai Marinus, som hun formodentlig har haft et nært forhold til i og med, at de begge var i pleje hos fasteren, Else Marie Kjeldsen, og i øvrigt var født med et års mellemrum.
Larsine bliver i Thisted indtil sin død i 1895, 71 år gammel
Nicolai Marinus, født 22. oktober 1825 i Skive - død 5. juni 1859 i Resen Ved Skive
Nicolai Marinus bliver tidligt sat i pleje hos Christens svoger og søster, Købmand Niels Kjeldsen og Else Marie i Skive, hvor han er registreret i 1834, men det er muligt, han har været der forinden da også.
Nicolai Marinus bliver konfirmeret i Skive i april 1840, og måneden efter rejser han til Frederikssund, hvor han kommer i lære hos en Farvemester. Det er sådan en, der har som erhverv at farve tekstiler. Han bor hos mester, Christen Rosendahl og hans familie, hvilket var almindeligt dengang. Mester og hans kone stammer fra Viborgegnen, så det er måske årsagen til, at denne mester er blevet valgt, selv om han bor så langt væk som i Frederikssund.
I maj 1846 er Nicolai Marinus udlært som farversvend og vender tilbage til Skive og Else Marie, som nu er blevet enke. Her bor han også i 1850, nu 25 år gammel.
Det har ikke været mig muligt at lokalisere ham ved den følgende folketælling i 1855, men i hvert fald fra 1856 og frem til sin død 5. juni 1859 omtales han som gårdmand/gårdejer i Resen.
I juli 1856 bliver han udlagt som barnefader til Julius Marinus Gjørup, født i Skive. Moderen er ugift Jensine Høy. I og med at drengen får hans navn, anerkender han faderskabet.
Historien gentager sig i januar 1858, hvor Niels Christian Gjørup fødes i Resen, endnu engang er moderen ugift Jensine Høy.
Året efter 5. juni 1859 dør Nicolai Marinus i Resen.
Sønnen Julius Marinus kommer i pleje hos Andreas Peter i Aalborg på et tidspunkt, og er det i al fald i 1860, da han er 4 år gammel, og ligeså ved den efterfølgende folketælling i 1870.
Niels Christian bliver i første omgang sat i pleje hos en familie Nørlem i Skive, men er der ikke længere i 1870.
Måske moderen, Jensine Høy, har taget ham hjem.
Jensine finder jeg senere i Aalborg i 1880, og her er hun blevet gift og har den nu voksne Korporal Niels Christian på 24 år boende.
Niels Christian har i 1890 stiftet familie i Aalborg og har to sønner, Povl og Hartvig.
Julius Marinus bliver også soldat, musketer - den almindelige værnepligt blev indført i 1849 - og tillige er han cigarmager. I 1880 er også han bosiddende i Aalborg med hustru og en søn, men inden 1890 er de blevet skilt.
Maren Sophie, født 1. september 1827 i Skive - Død 30. marts 1866 i Skive
Den yngste af Christen og Maren Springborgs børn, Maren Sophie er i 1840 i pleje hos Maarten og Marie Holmgaard i Viborg. Marie er Christens ældre søster og dermed Marens faster.
Maren Sophie bliver konfirmeret i Viborg i 1842, men hvad hun laver indtil 1850, hvor hun er tjenestepige hus enkefruerne Hauch og Frisenborg plus døtre i Viborg, har jeg endnu ikke kunne opklare.
Ganske givet er det imidlertid, at hun møder sin kommende ægtemand, Jens Peder Berg, i Viborg, hvor han er drejersvend hos en kunstdrejer i byen.
I oktober 1850 bliver Jens Peder, 27 år, og Maren Sophie, 23 år, gift i Viborg, hvorefter de bosætter sig i Skive.
De får seks børn i hurtig rækkefølge. Christian i 1852, Johan i 1853, Marie i 1854, Laurits i 1855, Sophie i 1858 og endelig Henriette i 1859.
Maren Sophie død 30. marts 1866 i Skive, kun 38 år gammel.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar