Hans Madsen er født o. 1737, men da der ikke eksisterer kirkebøger for Ølsted sogn før 1814, og jeg heller ikke har fundet skifter, der kunne matche Hans Madsens familie, fortaber det sig i tågerne, hvor han er født, og hvad han har bedrevet inden folketællingen i 1787, hvor han er 50 år og gift med den 64-årige Kirstine Pedersdatter. Ud over det aldrende ægtepar omfatter husstanden på gården fire tjenesfolk.
Hans Madsens situation med en noget ældre hustru og ingen børn er ikke enestående. På to andre af de i alt fem gårde i Lille Havelse er situationen den samme: Peder 31 år gift med Sidse 48 år samt endnu en Peder 39 år gift med Gertrud 70 år. Den sidste Peder kommer i det mindste ikke til at vente så længe på at kunne komme i gang med sin egen børneflok.
Ved mandtallet i 1700 var der fem gårde i Lille Havelse, og det er der også i 1787, men på nyere matrikelkort fra 1800-tallet samt folketællingerne ser det ud til, at der kun er fire gårde tilbage i selve landsbyen, nemlig Brydegaard, Søgaard, Hagelsegaard og Torvedegaard.
Under alle omstændigheder er Hans Madsen bonde på Søgaard, som forbliver familiens hjem i fire generationer, og nu er vi også fremme ved den tid, hvor bønderne ikke længere er fæstebønder, men får mulighed for at blive selvejerbønder.
Efter Kirstine Pedersdatters død i 1791/92 henter Hans Madsen Birthe Cathrine Larsdatter i Harløse, og de bliver gift i Tjæreby Kirke 25. april 1792.
Birthe Cathrine er da 33 år, men det bliver alligevel kun til to børn:
Ane Kirstine Hansdatter o. 1795 - 25. januar 1877, 82 år
Mads Hansen o. 1797 - 10. november 1877, 80 år
Hans Madsen bliver 85 år, død 28. oktober 1821, og Birthe Cathrine Larsdatter bliver 67 år, død 9. juli 1827.
Forinden er begge børn blevet godt gift, og det er også ulige meget nemmere, når der kun er to. Ane Kirstine bliver gift med naboens søn, Jens Pedersen på Hagelsegaard, og Mads Hansen overtager Søgaard.
11. juli 1823 bliver Mads Hansen gift med Sidse Jensdatter fra Holstrupgaard i Grimstrup, en lille flække i sognet, endnu mindre end Lille Havelse.
Sidse er datter af Jens Andersen - som også er 2 x tipoldefar til mig - og hans første kone. Jens Andersen nåede igennem tre ægteskaber, og en af hans døtre fra det tredje og sidste ægteskab, Margrethe, bliver en snes år senere gift med en af Ane Kirstine Hansdatters sønner, Hans.
Mads Hansen og Sidse Jensdatter får seks børn, som jeg har kigget nærmere på, hvilket afslørede endnu et par ægteskaber mellem beslægtede, langt ude ganske vist men ikke desto mindre beslægtede.
Mads Hansen og Sidse Jensdatters børn:
Hans Madsen 16. juni 1825 - 24. april 1778 Torup, 52 år
Birthe Katrine Madsdatter 26. januar 1828 - 15. sept 1883 Strø, 55 år
Lars Madsen 21. september 1831 - 24. marts 1888 Ll Havelse, 56 år
Maren Madsdatter 7. juni 1834 - 16. januar 1890 St. Havelse, 55 år
Jens Madsen 27. april 1837 - 14. august 1858 Ll Havelse, 21 år
Peder Madsen 18. oktober 1844 - 27. juni 1916 Kvinderup, 71 år
Hans Madsen er 34 år, da han i 1860 bliver gift med Maren Kirstine Pedersen af Kongsgaard i Torplille, Torup sogn.
Maren Kirstine er født 1826 og datter af Peder Pedersen og Karen Jeppesdatter. Hov, der var lige en klokke, der ringede, og ganske rigtigt, Peder Pedersen er søn af nu afdøde Peder Bentsen fra nabogården i Lille Havelse og tilligemed bror til Jens Pedersen, som unge Hans Madsens faster Ane Kirstine er gift med. Derudover er Maren Kirstines mor, Karen Jeppesdatter beslægtet med Peder Bentsens kone via dennes søster, så det er et rigtigt familieforetagende. Især da Maren Kirstine har en bror, som bliver gift med sin kusine, Ane Kirstine og Jens Pedersens datter, Kirsten.
Hans og Maren Kirstine bliver gårdfolk i Torup, hvor de får tre børn, Peder, Karen Kirstine og Jens. Efter sin mands død i 1878 gifter Maren Kirstine sig ikke igen, men driver gården videre sammen med fire tjenestefolk.
Birthe Katrine Madsdatter gifter sig i 1852 med den jævnaldrende Niels Hansen fra Lille Havelse, og de bliver gårdfolk i Strø, hvor de får en datter, Sidse Kirstine. Niels bliver kun 35 år, død 1864, og året efter gifter Birthe Katrine sig med den syv år yngre Anders Olsen fra Freerslev. De får en søn med navnet Niels Madsen Olsen.
Der blev født adskillige børn omkring midten af 1800-tallet med disse dobbelte efternavne, først og fremmest som følge af den dåbsforordning af 1828, som bestemte, at alle familier i modsætning til hidtidig praksis fremover skulle tage et fast slægtsnavn. Det var der stort set ingen, der rettede sig efter. Folk mente, at når brugen af patronymer som tilnavn havde været godt nok i århundreder, var der ingen grund til at lave om på det.
I 1857 kom der så endnu en lov, som strammede op på loven fra 1828, og henimod slutningen af 1800-tallet var loven efterhånden blevet implementeret fuldt ud. En overgangsperiode var der dog mange tilfælde, hvor folk for en sikkerheds skyld udstyrede især drengebørn med både faderens tilnavn samt patronymet afledt af faderens fornavn. I tilfældet med Birthe Katrines søn, fik drengen så i stedet moderens tilnavn/efternavn som mellemnavn.
Lars Madsen er 29 år, da han i 1860 gifter sig med den jævnaldrende Birthe Marie Andersdatter fra Holstrupgaard i Grimstrup. Birthe Marie er halvsøster til Margrethe Jensdatter, som ti år tidligere er blevet gift med Lars' faster, Ane Kistine Hansdatters søn, Hans Jensen. De har fælles mor, Maren Hansdatter.
Lars er allerede blevet husfader på Søgaard, da han gifter sig, og faderen, Mads Hansen, er gået på aftægt, mens moderen, Sidse Jensdatter, døde i 1856, 53 år.
Lars og Birthe Marie får en søn, Anders Madsen som overtager Søgaard efter sin fars død, og en datter, Sidse Kirstine.
Birthe Marie afgår ved døden i januar 1888, 50 år, og Lars følger efter to måneder senere.
Maren Madsdatter Bliver gift med Ole Jensen fra Store Havelse, og de bliver gårdfolk i Store Havelse, hvor de får fire børn.
Jens Madsen bliver kun 21 år, og dør ugift.
Peder Madsen gifter sig med Ellen Kirstine Jensen i Græse, og de bliver gårdfolk i Kvinderup, hvor de får seks børn.
Søgaards videre skæbne.
Billedet fra Lille Havelse stammer fra 1900-tallet før 1960, yderst oppe i venstre hjørne ligger Søgaard, og forrest i midten Hagelsegaard.
http://havelse.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=28:foto&catid=34:foto&Itemid=29
Anders Madsen er 23 år, da hans far, Lars Madsen, dør, og han selv overtager Søgaard. To år senere, i 1890 gifter han sig med den fem år ældre Maren Nielsen, men ægteskabet forbliver barnløst.
Sikkert af samme årsag sælger han omkring 1913 Søgaard, og han og Maren flytter til noget mindre i Ølsted, som nu er blevet til Ølsted Stationsby. Forinden er Anders blevet sognerådsformand, og den post bestrider han til sin død i 1925, 60 år.
Søgaard blev solgt til en anden Madsen, Mads Christian Madsen og hustru Kirsten Margrethe, som begge er født i Helsinge sogn og således ikke har nogen familiemæssig relation til Anders Madsen. Søgaard var stadig i Mads Christian Madsens eje i 1968, da hans hustru afgik ved døden.
Formentlig blev Søgaard efterfølgende solgt til Lars Christiansen. Gården brændte i 1974 og blev genopført, og endnu i dag drives der landbrug på Søgaard, den eneste af de gamle gårde i Lille Havelse som der endnu driver selvstændigt landbrug.