onsdag den 1. juli 2015

Jens Pedersen og Ane Kirstine Hansdatter på Hagelsegaard.

Jens Pedersen på Hagelsegaard er 27 år, da han bliver gift med den jævnaldrende Ane Kirstine Hansdatter på nabogården Søgaard.
Vielsen finder sted 17. november 1820, og næsten helt efter bogen kommer deres førstefødte til verden lige knap ni måneder efter brylluppet, enten han så er født for tidligt, eller parret har prøvet hinanden af inden brylluppet.
 

Jens og Ane Kirstine får syv børn i løbet af sytten år, hvoraf en søn dør som 10-årig, mens de øvrige alle når en alder, som også i vore dage ville regnes for at være en pænt høj alder.
 

Bent Jensen 2. august 1821 - 23. april 1898 i Vejby, 76 år
 

Hans Jensen 5. april 1823  - 10. oktober 1903, 80 år
 

Peder Jensen  28. februar 1825 - 28. maj 1835, 10 år
 

Kirsten Jensdatter 27. nov 1827 - 22. apr 1901 St. Havelse, 73 år
 

Birthe Cathrine Jensdatter 16. juli 1830 - 21. feb 1916 Sigerslevvester, 85 år
 

Peder Jensen 1. okt 1836 - 7. februar 1923 Haagendrup, 86 år
 

Lars Jensen 25. sept 1839 -  6. januar 1915 i Freerslev, 75 år
 

Jens Pedersen bliver ikke så gammel, han afgår ved døden 22. november 1846, 53 år. Dødsårsagen angives i kirkebogen som tæring, hvilket kan være en hvilken som helst sygdom, som medfører vægttab, men det drejer sig formodentlig om enten tuberkulose eller kræft.
Ane Kirstine der bliver 82 år, død 29. januar 1877, bliver boende på Hagelsegaard som aftægtskone, efter at sønnen Hans er blevet gift og har overtaget gården.
 

Jens Pedersen og Ane Kirstines Hansdatters Børn:
 
Bent Jensen, 24 år, bliver gift i 1846 med 20-årige Karen Hansdatter fra Grimstrup.
Karens mor, Sidse Andersdatter, er søster til Jens Andersen i Grimstrup, hvis datter Margrethe bliver gift med Bents bror, Hans.
Sidse Andersdatter blev i øvrigt gift første gang som 16-årig med en mand på 47 år. Da han døde otte år senere, giftede hun sig med en lidt yngre mand, der døde, inden der var gået et år, og så giftede hun sig for tredje gang med Karens far med hvem hun fik seks børn. Om ægteskabet generelt har været ulykkeligt er ikke godt at vide, men i al fald sluttede det, da Sidse tog sit eget liv i 1853.
 

Tilbage til Bent Jensen og Karen, som har erhvervet sig en gård oppe i Vejby, og her får de syv børn i løbet af de følgende 24 år: Johanne, Birthe Cathrine, Ole, Sidse Kirstine, Karen Marie, Hansine og Mads Peder - alle med efternavnet Bentsen/Bentsdatter.
Efter Bent Jensens død i 1898 tager hans enke formentlig ophold hos den ældste datter, Johanne, der er blevet gårdmandskone i Helsinge. Det er i al fald i Helsinge, Karen befinder sig, da hun afgår ved døden i 1901, men hun bliver ligesom Bent begravet i Vejby.
 

Hans Jensen, min tipoldefar, gifter sig i 1850 med Margrethe, Jens Andersens datter i Grimstrup, og de overtager siden Hagelsegaard. Men den historie må vente til jeg har fået samlet helt op på Margrethes familiehistorie og alle hendes aner.
 

Kirsten Jensdatter er 22 år, da hun i 1850 bliver gift med 33-årige Peder Pedersen fra Torup.
Peder Pedersens far hedder også Peder Pedersen, og han stammer såmænd også fra Hagelsegaard, idet han er søn af Peder Bentsen og dermed bror til Jens Pedersen, Kirstens far. Så her er altså (endnu engang) tale om et fætter/kusine-ægteskab.
Som nævnt tidligere andetsteds bliver Peder Pedersen juniors søster, Maren Kirstine gift med Kirstens fætter på Søgaard, Hans Madsen junior.  


Man kan spekulere over, hvorvidt de unge mennesker helt af sig selv bliver forelsket i fætre og kusiner eller fjernere familiemedlemmer, eller om det simpelthen er familiens interesser og bestræbelser for at få de unge godt i vej, som er afgørende for, hvem der bliver gift med hvem.
 

Forloverne ved Kirsten og Peders bryllup er Kirstens morbror, Mads Hansen fra Søgaard, samt Peder Pedersen senior fra Torup.
Inden brylluppet har Peder Pedersen erhvervet sig en gård i Store Havelse, hvor brudeparret bosætter sig, og her får de ni børn i løbet af de følgende tyve år: Ellen Kirstine, Jens, Peder, Karen, Jørgen, Andrea Katrine, Birthe Kirstine, Bodil Sophie og endelig Bendt Heie, men nu er Kirsten også blevet 44 år, og så er det slut med børnefødsler.
 

En af døtrene, Birthe Kirstine bliver i øvrigt i 1904 gift med Jens Peter Jensen på Holstrupgaard, et barnebarn til Jens Andersen fra Grimstrup. Birthe Kirstine er 37 år, og Jens Peter 38 år, da de blever gift, men det lykkes dem da at få to børn.
 

Peder Pedersen bliver 72 år, død 1890, og Kirsten afgår ved døden 11 år senere i 1901, 73 år.
 

Birthe Cathrine Jensdatter bliver ikke gift sådan lige med det vuns, og måske hun endda er heldig, at hun ikke ender som gammeljomfru. 39 år er hun, da hun i 1869 bliver gift med en 44-årig enkemand, Børge Andersen, der har en søn på 8 år samt nok så væsentligt en gård i Sigerslevvester.
 

Børge Andersen er født i Harløse og søn af Anders Børgesen og Karen Andersdatter; sidstnævnte er søster til Jens Andersen i Grimstrup. 
Man kan ikke sige andet end, at familierne fra Holstrupgaard og Hagelsegaard bliver knyttet tættere og tættere sammen i årenes løb, selv om Jens Andersen på det tidspunkt for længst er afgået ved døden - den gjorde han i 1834, 56 år blev han.
Ikke helt overraskende, Birthe Cathrines alder taget i betragtning, forbliver ægteskabet barnløst. Børge Andersen afgår ved døden i 1902, 77 år. Birthe Cathrine bliver 85 år, død 21. februar 1916.
 

Peder Jensen gifter sig som 27-årig med den jævnaldrende Kirstine Sørensdatter i 1863. Kirstine er gårdmandsdatter i Lille Hagelse, datter af afdøde sognefoged Søren Jensen og hustru Birthe Hansdatter, der begge kommer fra Udesundby.
Peder og Kirstine flytter udensogns, til Haagendrup i Melby sogn hvor Peders farmor, Kirsten Pedersdatter, er født. Her har Peder skaffet sig en gård, og han bliver i øvrigt siden sognefoged i Melby sogn.
 

Syv børn får parret i løbet af 14 år; Jens Peder, Birthine Kirstine, Søren, Anders, Hans, Bent og Niels Peder. Kirstine er 41 år ved den sidste fødsel. Kirstine bliver kun 49 år,død 1886.
Peder går siden på aftægt og i 1901 bestyrer datteren Birthine sammen med sin mand, Hans G. Olsen gården. Peder bliver 86 år, død 7. februar 1923.
 

Lars Jensen, den yngste af Jens og Ane Kirstines børn er i 1860 tjenestekarl hos sin ældste bror, Bent i Vejby, men han finder sin brud i Torup, hvor han i 1869 gifter sig med den jævnaldrende Maren Pedersdatter. 
Parret bosætter sig i Peder Bentsens - farfar til Lars Jensen - fødeby Freerslev på Andersgaard, som nu er kommet i Lars Jensens besiddelse.
 

I 1794 giftede Peder Bentsens bror, Jens Bentsen, sig til Andersgaard via ægteskab med sin kusine Birthe på gården. Jens og Birthes søn, Anders Jensen giftede sig siden med sin kusine Ellen, datter af Niels Bentsen,  også en af Jens og Peder Bentsens brødre - og ligesom Jens gift med en af kusinerne fra Andersgaard. 
Anders Jensen blev kun 30 år, døde i 1836, og Ellen giftede sig efterfølgende med Frederik Woltoft Wineken fra Hillerød. Begge Ellens ægteskaber var barnløse, og både Ellen og Frederik afgik ved døden i 1850. Jeg har forsøgt at spore mig ind på, hvem der overtog Andersgaard efter Ellen og Frederiks død, og jeg har også en sandsynlig kandidat, men ingen dokumentation.
 

I 1869 overtager Lars Jensen under alle omstændigheder Andersgaard, som dermed kommer i slægtens besiddelse på ny.
Lars og Marens ægteskab forbliver barnløst, og Maren afgår ved døden i 1892, 50 år. Underligt nok bliver hun begravet på Torup Kirkegård, og ikke i Nørre Herlev sogn, som Freerslev hører til.
 

Selv om Lars endnu ingen børn har fået, og alderen begynder at trykke, har han tilsyneladende intet hastværk med at blive gift igen, men endelig i 1899 gifter han sig med den meget yngre Kirstine Jensen. 
Lars er nu 60 år, og Kirstine er 26 år. Hun er født i Snedsted i Thisted amt, så hvordan hun har fundet vejen til Freerslev er ikke godt at vide. Jeg tænkte på, om der kunne være en forbindelse til en af Lars Jensens nevøer, der netop på det tidspunkt bestyrede et gods på Kirstines hjemegn, men skulle der være en forbindelse, har jeg ikke fået øje på den.
Lars og Kirstine får to børn; Jens Christian i 1900 og Marie Kirstine i 1902.
Lars Jensen bliver 75 år, og ved hans død 6. januar 1915 er Kirstine 42 år, men de tider var forbi, hvor en enke var nødt til at gifte sig igen for at klare arbejdet på gården, og Kirstine driver gården alene med hjælp fra en gårdbestyrer samt nogle tjenestefolk.
I 1930 er datteren, Marie Kirstine blevet gift, og hendes mand står for gårdens drift.Siden flytter Kirstine til et hus på Møllersvej 1 i Hillerød, og det er hendes bopæl, da hun afgår ved døden 7. oktober 1946. Hun bliver begravet på Nørre Herlev Kirkegaard, hvor også hendes mand ligger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar