tirsdag den 9. juni 2015

Til Harløse via Søsterbromølle.

Jens Pedersen, yngste søn af Peder Bentsen og Kirsten Pedersdatter på Hagelsegaard i Lille Havelse bliver gift med naboens datter på Søgaard, Ane Cathrine Hansdatter. Hendes forældre er Hans Madsen og Birthe Cathrine Larsdatter.
Om Hans Madsen er der ikke meget at sige. Da der ikke eksisterer kirkebøger for sognet før 1814, og jeg ikke har fundet ham i tilstødende sogne, er det umuligt at sige noget om hans gøren og laden, førend jeg finder ham ved folketællingen i 1787, hvor han er 50 år og gift med den 14 år ældre Kirsten Pedersdatter. Deres alder taget i betragtning, har han formodentlig giftet sig til gården på et tidspunkt og taget enken med i købet.
I 1792 er Hans Madsen blevet enkemand, og her benytter han lejligheden til at gifte sig med den 20 år yngre Birthe Cathrine Larsdatter fra Harløse i Tjæreby sogn, datter af Lars Nielsen og Karen Friderichsdatter.



Lars Nielsen er søn af Niels Hansen og Birgitte fra Søsterbromølle i Lille Lyngby sogn, og også her mangler kirkebøgerne før 1814, idet de gik til ved brand i præstegården i sognet; samme brand som også er årsagen til de manglende kirkebøger i Ølsted, som var et annekssogn til Lille Lyngby.
 

Søsterbromølle er i dag en besøgsgård, men gården med den tilknyttede vandmølle har en flere hundrede år gammel historie bag sig, og den kan man læse mere om i denne artikel, som også fortæller om stedets beboere gennem tiden.
http://www.folkemuseet.dk/NoMus%202010%20artikler/Kramer%20og%20Kristensen%201%202010.pdf
 

Niels Hansen og Birgitte Hansdatter på Søsterbromølle.
 
Af mandtalslisten fra 1700 fremgår det, at Niels Hansen er 34 år og gårdmand på Søsterbromølle, og at der tilligemed bor en dreng på 12 år, Bertel Lydersen.
 

http://progenealogists.info/denmark/1700/frederiks/lyndby.htm
 

Om Niels er gift eller ej på det tidspunkt er uvist, eftersom kvinder ikke tælles med, men på et eller andet tidspunkt bliver han i al fald gift med Birgitte, der i ovennævnte artikel om Søsterbromølle omtales som Birgitte Hansdatter, mens Erik Reinert Nielsen i forbindelse med skiftet efter Niels Hansens død i 1744 gætter på, at enken hedder Birgitte Larsdatter.
 

Notater fra skiftet efter Niels Hansen d. 1744-12-18: enken Birgitte Larsdatter
Enkens efternavn gættet - "Og dend Sal: Mands efterlatte børn, Som ere, I. bente Niels Daatter Som hafde til Egte Peder Jørgensen i Meeløse, og ved Døden effterlat sig 4. børn - Nembl: Sidse Peders
Daatter, Gift med Morten Laursen i Meeløse Margrete Peders Daatter 15. Aar - kiersten Peders Daatter 12. Aar - Maren Peders Daatter 10.-Aar Alle tree i Meeløse - 2. Laurs Nielsen boende i Harløse. 3.[ie] Sven Nielsen i Meeløse 4[de] Jens Nielsen i Søsterbroe Mølle" - ". . . blef betalt til Moder broderen Laurs Nielsen i Harløse til børnenes Nødtørtige opklædning . . ."
 

Dette samt øvrige skifter er alle hentet på Erik Reinert Nielsens hjemmeside.
http://www.nogn.dk/DB5/frbregister_2.php#
 

Under alle omstændigheder fremgår det af skiftet, at Niels Hansen foruden enken efterlader sig fire børn: Lars, Bente, Svend og Jens, af hvilke der ikke vides meget om hverken Bente eller Svend. Derudover er der yderligere en søn, Hans som døde nogle måneder inden faderen uden at efterlade sig børn.
 

Niels Hansen og Birgittes børn:
 
Bente Nielsdatter efterlader sig ved sin død i 1740 en enkemand, Peder Jørgensen, samt fire døtre, Sidse, Margrethe, Kirsten og Maren, alle født i Meløse i Lille Lyngby sogn. Da den ældste datter, Sidse, er 16 år ved moderens død, må Bente være blevet gift senest 1723 og er dermed formentlig ældre end broderen, Lars, der er født o. 1708.
 

Notater fra skiftet efter Bente Nielsdatter d. 1740-06-10: Ægtefælle Peder Jørgensen.
"og begge deres sammen Avelede børen som er, Sidse Peders Daatter 16 Aar. Margrete Peders Daatter 11. Aar. Kiersten Peders Daatter 8. Aar. og Maren Peders Daatter 5. Aar gl: ".
 

Svend Nielsen bor i Meløse ved faderens død i 1744, men efterlader sig i øvrigt ingen tilgængelige skriftlige spor.
 

Jens Nielsen, født o. 1717, er omtalt i artiklen om Søsterbromølle, som han overtager efter faderens død i 1744. Jens følger sin ældre brors eksempel og gifter sig i 1750 med en pige fra Harløse, Marie Nielsdatter. I modsætning til Lars bliver han ikke i Harløse, men tager sin brud med sig tilbage til Søsterbromølle.
 

Hans Nielsen efterlader sig et skifte, hvoraf det fremgår, at han var gift med Karen Olsdatter og boede i Store Havelse, hvor han døde barnløs i maj 1744. Faderen i Søsterbromølle er eneste arving.
 

Notater fra skiftet efter Hans Nielsen d. 1744-05-06: enken Karen Olsdatter
"og dend Sal: Mands efterlatte Fader som Eeniste Arving, Niels Hansen i Søsterbroe Mølle . . . paa Niels Hansens vegne møtte Hans Søn Svend Nielsen i Melløse, Saa som hand Self er syg og Sengeliggende".
 

Lars Nielsen i Harløse.

Endelig er der Lars Nielsen, og han gifter sig heldigvis til en gård i Harløse i Tjæreby sogn, hvor kirkebøgerne fra størsteparten af 1700-tallet er intakte - desværre er der et ubelejligt hul i perioden 1717 - 1724.
 

Lars Nielsen er født o. 1708, baseret på den alder der angives i kirkebogen ved hans død, 62 år. Man kan ikke altid  regne med, at den alder er helt præcis, men står det til troende, gifter Lars sig som 19-årig til en gård i Harløse, idet han i september 1727 bliver gift med  Karen Bentsdatter, som er enke efter Poul Joensen, som døde fire måneder tidligere 36 år gammel.
 

Notater fra skiftet efter Povel Jonsen d. 1727-07-05: Enke Karen Bentsdatter
"og tvende begge deres Sammenaulede børn . . . som ere, laurs Povelsen 4[re] Aar gamel, og bendt Povelsen -2 Aar gammel" - enkens lv var Niels Hansen i Søsterbro Mølle, børnenes fm var Anders Frandsen i Harløse "som børnenes Neste verge"

 
Karen er noget ældre end både sin afdøde mand og ikke mindst Lars, idet hun er omkring 43 år, da hun gifter sig med Lars. Karen har to sønner med sig ind i ægteskabet, som i øvrigt forbliver barnløst i de tyve år, der går inden Karens død i maj 1747, 63 år gammel.
September samme år gifter Lars sig med Abele Nielsdatter fra Harløse. Lars er ved at runde de 40 år, og Abele er 24 år.
 

Lars og Abele får en datter og to sønner samt en dødfødt søn.
Karen Larsdatter 1748 - 1812 i Harløse, 63 år
Niels Larsen 1753 - 1837 i Harløse, 83 år
Hans Larsen 1756 - ?
Abele Nielsdatter bliver kun 34 år. Hun afgår ved døden i slutningen af januar 1757.
 

Karen Larsdatter er 22 år, da hun i 1770 bliver gift med den tre år ældre Lars Friderichsen, som er bror til Lars Nielsens tredje hustru, som så er Karens stedmor.
De får børnene Friderich, Anders, Lars, Birthe, Catharine, Abele, Kirsten og Kirstine i perioden 1772 - 1791.
Karen bliver 63 år, død i marts 1812, og hendes mand Lars Friderichsen er 77 år ved sin død i januar 1822.
 

Niels Larsen er 23 år, da han i 1776 gifter sig med den fire år ældre Gertrud Olsdatter.
Også Gertrud indgår i det efterhånden indviklede net af familier, der på kryds og tværs knytter forbindelser til hinanden generation efter generation. Gertruds far, Ole Olsen, er barnebarn til Joen Haagensen i Freerslev, som tidligere er omtalt her.

Gertruds mor, Maren Andersdatter er datter af Anders Frandsen og Maren Nielsdatter fra Freerslev, hvoraf Anders er farbror til Karen Friderichsdatter som blev Niels Larsens stedmor, og Maren Nielsdatter er søster til Kirsten Nielsdatter som er en af mine aner i lige linje.
Der er ingen gård til Niels og Gertrud, som må nøjes med et lille husmandssted i Harløse, og de må endda modtage hjælp til børnenes skolegang fra fattigkassen, og børn får de mange af. Otte børn i jævn rækkefølge fra 1776 til 1793: Maren, Lars, Abele, Ole, Catharine, Anders, Christen og Jens.
Trods et liv i fattigdom får både Niels og Gertrud et langt liv. Gertrud, død 1827, bliver 77 år, og Niels bliver næsten 84 år.
 

Hans Larsen, den yngste af Lars og Abeles sønner, forsvinder for mig.
Ved folketællingen i 1787 er han national soldat og tjenestekarl på sin søster og svogers gård, men ved den næste folketælling er han forsvundet, og jeg har ikke umiddelbart kunne finde ham, ikke i Frederiksborg amt i det mindste.
 

Tilbage til Lars Nielsen; en enkemand med tre småfolk i huset må nødvendigvis gifte sig igen, og det gør Lars da også fem måneder efter Abeles død.
26. juni 1757 gifter han sig med Karen Friderichsdatter, og denne gang er bruden ikke bare 16 år yngre end brudgommen, men hele 30 år yngre er bruden denne gang. Lars er næsten 50 år, og Karen er endnu ikke fyldt 19 år. Man kan roligt sige, at Lars har indhentet det forsømte efter at have indledt sit ægteskabelige liv med en kvinde, der kunne have været hans mor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar