tirsdag den 7. juli 2015

Gårdfolk i Freerslev - Bent Jensen og Kirsten Nielsdatter.


Hans Jensen fra Hagelsegaard i Lille Havelse gifter sig i 1850 med Margrethe Jensdatter fra Holstrupgaard i Grimstrup, og på samme måde, som jeg arbejdede mig frem til Hans Jensen fra de tidligste af hans aner i mandlig linje, jeg kunne finde, hvor hustruerne og deres aner  sideløbende blev koblet på generation efter generation, bruger jeg nu samme metode i forhold til Margrethe Jensdatter.
 

Endnu en rejse tilbage i tiden til  Margrethes tipoldeforældre, Bent Jensen og Kirsten Nielsdatter, som bliver gift i 1719 i Nørre Herlev Kirke.
 

Bent Jensen er født o. 1698 i Freerslev, hvor jeg finder ham på et lille husmandssted i Mandtal 1700 sammen med sin far, Jens Bentsen, og en lidt ældre bror. Broderen, Niels, dør dog allerede som 5-årig året efter, og så er Bent vist eneste barn tilbage. Han kunne have haft søstre, men jeg har ikke fundet nogen blandt hverken fødsler, døde eller vielser i kirkebogen.
 

http://progenealogists.info/denmark/1700/frederiks/index.html?q=1700/frederiks/nherlev.htm
 

Jens Bentsen er 32 år i 1700 og han bliver rigtig gammel. I forbindelse med hans begravelse 12. juli 1761, har præsten angivet hans alder til 106 år og skrevet følgende i kirkebogen:
 

"Gamle Jens Bentsen skovfoged i Freerslev, barnefødt i skoven, siges at have været  af en høj alder."
 

Jo, Jens Bentsen havde bestemt en høj alder, men 106 år er vist lidt af en overdrivelse. Hvis man regner alderen fra Mandtal 1700 for at være nogenlunde korrekt, er Jens født o. 1667, og dermed 93 år ved sin død. Det skal siges, at Jens overlevede både sin kone og søn, og tilligemed havde han rent faktisk levet så længe, at alle hans jævnaldrende for længst var døde og borte.
 

Jens Bentsens kone døde i øvrigt adskillige år forinden i oktober 1737. Hun blev 77 år, men desværre blev hun begravet som Jens Bentsens kone, så hendes navn fortaber sig i tågerne. Ud fra navnene på Bent Jensens døtre kunne man gætte på, at hendes navn var Ellen eller Sidse, men det er rent gætteri.
 

Jens Bentsen og hustru får disse to sønner:
Niels født o. 1695 - død bgv 21. august 1701, 5 år
Bent Jensen født o. 1698 -  død bgv 8. oktober 1749, 51 år
 

Niels Joensen og Maren Olsdatter.

Bent Jensens hustru, Kirsten, er datter af gårdmand Niels Joensen og Maren Olsdatter fra Freerslev.
Niels Joensen og Maren Olsdatter afgår begge ved døden i 1724, henholdsvis 70 og 73 år; Niels bliver begravet den 19. marts, og hans hustru den 26. marts.
Af skiftet i forbindelse med deres død fremgår det, at der er to døtre, Maren og Kirsten, samt Olle Laursen, som er Marens søn af tidligere ægteskab med en Lars/Laurs.
 

Notater fra skiftet efter Niels Jonsen d. 1724-03-20:
Skifte for dem begge - "og strax effter hin anden ved døden er afgangen imellem begge deris Sammen aulede børn og arvinger som ere,- Maren Niels Daatter Egted {"af Anders Fransen i Haarløse"} {"Kirsten Niels daatter Egted af "} bendt Jensen Smed i Freesløf,- dernest dend Salig koenis aparte børn i forige Egteskab auled som ere Olle laursen boende i Herløf ved Registeringen var Overværende, Anders Fransen paa sin Huustrues vegne {!}, bendt Jensen Smed paa sin Huustrues veigne og Olle Laursen paa egne vegne" 


http://www.nogn.dk/DB5/frbregister_2.php#
 

Jeg fandt en Olle Larsen, 27 år og gårdmand i Nørre Herlev ved Mandtal 1700, og det er formodentlig Marens Olsdatters søn. En Ole Larsen i Nørre Herlev får en del børn gennem de følgende år, hvor Maren Olsdatter bærer barnet ved dåben, men på den anden side, er Maren nærmest fast inventar som "bærer af barnet" gennem en årrække, når børn fra Freerslev døbes, så jeg kan ikke konkludere definitivt, at der er tale om "min" Ole Larsen ud fra det.
 

Niels Joensen og Maren Olsdatters døtre:
Maren Nielsdatter født o. 1686 - død bgv 19. januar 1763, 77 år
Kirsten Nielsdatter født før 1700 - død efter 1748
 

Maren Nielsdatter bliver gift med Anders Frandsen fra Harløse 18. oktober 1711.
Anders Frandsen er søn af Frants Andersen, en af Hans Jensens aner i Harløse, og historien om Maren og Anders kan læses her.
 

http://lunavecchia.blogspot.dk/2015/06/gardfolk-i-harlse-i-1700-tallet.html

Endelig er der Kirsten Nielsdatter som bliver trolovet til Bent Jensen 22. oktober 1719, og den 10. december samme år bliver de gift. Brudeparrets fædre er forlovere.
Kirsten er gårdmandsdatter, og Bent er husmandssøn og smed, og selv om han siden bliver både gårdmand og skovfoged, kaldes han stadig Bent Smed i daglig tale. 

Umiddelbart efter Niels Joensens død, overtager Bent den 11. april 1724 fæstet af hans gård, den gård der har eller får navnet Andersgaard, som overtages siden af Bents datter og svigersøn, Kirstine og Anders, efter Bents død. Anders får skøde på gården 8. juni 1788.

Bent og Kirsten får otte børn, fem døtre og tre sønner, hvoraf tre af døtrene dør som små. Den yngste søn forsvinder for mig, men af de sidste fire bliver de tre hjemme i sognet, mens den fjerde bliver gårdmand i Harløse i nabosognet Tjæreby.
 

Ellen Bentsdatter 1720 - 1774, 53 år
Peder Bentsen 1723 - 1771, 49 år
Maren Bentsdatter 1725 - 1730, 5 år
Niels Bentsen 1729 - 1765 i Harløse, 35 år
Maren Bentsdatter 1732 - 1733, 1 år
Kirstine Bentsdatter 1734 - 1810, 75 år
Sidse Bentsdatter 1738 - 1738, 1 måned
Jens Bentsen døbt 22. februar 1739 - Død ?

 

Bent Jensen bliver 51 år, begravet 8. oktober 1749. 
Jeg har fundet flere på nettet, som også har Bent og Kirsten blandt deres aner, og de angiver, at Kirsten skulle være død Freerslev i 1771 eller 1772. 
Jeg ved ikke, hvor de har det fra, men næppe fra kirkebogen, for der er hun ikke noteret, hverken i de pågældende år eller andetsteds. Men der sker ofte det, at nogle, der kalder sig slægtsforskere, kritikløst kopierer hvad de finder på nettet uden selv at tjekke efter, om det nu også er rigtigt, og på den måde spreder fejl sig.
Det sidste, jeg ser til Kirsten Nielsdatter i kirkebogen er som fadder ved et af børnebørnenes dåb i oktober 1748, og siden er der intet spor af hende, så jeg kan kun konkludere, at hun i al fald er død på et tidspunkt efter 1748.
 

Bent Jensen og Kirsten Nielsdatters børn:
 

Ellen Bentsdatter, døbt 8. september 1720, bliver som 20-årig i gift med den 31-årige enkemand Thomas Arvedsen. Hans hustru blev begravet 4. december 1740, og præcis en måned efter bliver Ellen og Thomas trolovede. Ellens far og Thomas' bror, Søren Arvedsen som også er blandt mine aner, er forlovere.
 

Thomas har en lille datter på tre år med sig ind i ægteskabet, og derudover får Ellen og Thomas i årene 1742-1758 børnene Jens, Arved, Christen, Anna, Bente Maria, endnu en Bente Maria samt Bent og Jens. I alt otte børn, hvoraf den første Jens og den ene Bente Maria dør som små.


Ellen og Thomas er gårdfolk på Freerslevgaarden, som imidlertid ikke kommer til at gå i arv til nogen af Thomas og Ellens børn.
Sønnen Arved Thomasen gifter med Johanne Friderichsdatter i Harløse, som tidligere er omtalt, og han bliver gårdmand i Harløse.
Christen Thomasen bliver gårdmand på Damgården,  Bent Thomasen gårdmand på Rydegaarden og Bente Maria gårdmandskone på Aaerødgaarden, alle gårde i Freerslev



Thomas og Ellens yngste søn er kun 1 år, da Thomas, der er blevet Underfoged, afgår ved døden i maj 1759, 50 år.
4. Juli samme år trolover Ellen sig til Henrik Sørensen fra Kollerød, og tre måneder senere bliver de gift. Ellen er 39 år, og Henrik 19 år og nu gårdmand på Freerslevgaarden. Forloverne er to af Ellens svogre, Søren Arvedsen og Anders Pedersen.
Ellen og Henrik får en søn, Søren Henriksen, og så bliver det ikke til flere børn for Ellens vedkommende. Hun afgår ved døden i februar 1774, 53 år, og Henrik gifter sig snart efter med en 15 år yngre kvinde med hvem han får en flok børn.
 

Peder Bentsen døbt 24. januar 1723, bliver 18. juni 1747 gift med Karen Larsdatter fra Hammersholt, en af landsbyerne i Nørre Herlev sogn, og i Hammersholt bliver Peder husmand.
I løbet af de næste nitten år får Peder og Karen ti børn. De tre af dem når ikke at fylde et år, og yderligere tre bliver henholdsvis 3, 5 og 11 år. Fire af børnene må Peder og Karen endda  begrave på én og samme dag, 1. januar 1765.
 

På den tid skulle man skrifte offentligt i kirken, hvis man havde begået en synd, og så blev man "publice absolveret", altså man fik syndsforladelse i hele menighedens påhør. Ofte bestod synden i overtrædelse af det 6. bud (Du må ikke bryde ægteskabet), men det hændte også af og til, at man ved et uheld kom til at ligge sit spædbarn ihjel, og i forbindelse med Peder og Karens ene datters død 3 måneder gammel, måtte Karen stå skoleret i kirken søndag den 28. januar 1753, og i kirkebogen har præsten noteret:

"Peder Bentsens hustru Karen i Hammersholt publice absolveret for i søvnen at komme sit spæde barn for nær at det blev dødt og taget fra hende."
 

Peder Bentsen bliver knap 49 år, død november 1771. Karen gifter sig igen et par år senere, og jeg finder hende i folketællingen 1787 med sin mand samt den yngste søn fra hendes ægteskab med Peder, Niels som er blind.
 

Kirstine Bentsdatter, døbt 17. oktober 1734 er endnu ikke fyldt 18 år, da hun 19. marts 1752 bliver gift med Anders Pedersen fra Bentsgaard, søn af Peder Larsen og Gertrud Joensdatter.

http://lunavecchia.blogspot.dk/2015/04/fra-grlse-til-freerslev-peder-larsen-og.html

Da begge brudeparrets fædre er afgået ved døden, er deres respektive brødre forlovere, Niels Bentsen og Bent Pedersen.
Kirstine og Anders bliver gårdfolk på Kirstines fædrene gård, Andersgaard, og Anders er tilligemed skovfoged.
 

Anders og Kirstine får otte børn i løbet af 22 år; Bent, Peder, Kirsten, Niels, Giertrud Maria, Birthe, Christiane og Christian. Desuden en dødfødt pige samt en søn der døde efter fem dage.
Tre af børnene, Birthe, Christiane og Christian bliver gift med fætre og kusiner fra Bentsgaard, som også omtalt her:


http://lunavecchia.blogspot.dk/2015/04/det-bliver-i-familien-bent-pedersen-og.html
 

Birthe gifter sig med fætter Jens Bentsen, og de overtager siden Andersgaard.
Christian gifter sig med Sidse Bentsdatter, og de overtager Bentsgaard, og endelig bliver Christiane gårdmandskone i Uvelse, hvor fætter Niels tidligere har giftet sig til en gård.
Kirstine Bentsdatter bliver 75 år, død januar 1810; knap to år forinden er Anders Pedersen afgået ved døden, 76 år.
 

Jens Bentsen, den yngste af Bent Jensen og Kirstine Nielsdatters børn er døbt 22. februar 1739, og det er det eneste, jeg kan sige om ham. Ingen spor efter ham i kirkebogen og selv om der ved den første folketælling i 1787 er hele fire med navnet Jens Bentsen, er ingen af dem ham, jeg skal bruge.
Endelig er der Niels Bentsen, som er min 4 x tipoldefar. Han bliver som 22-årig gift med en noget ældre enke, Gertrud Andersdatter, i Harløse i Tjæreby sogn, hvor han bliver gårdmand og tillige sognefoged til trods for sin unge alder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar