lørdag den 15. november 2014

Karen Pedersdatter og Frederik Rasmussen, Snedker og Tømrer i Tiset.

Min tipoldefar Frederik Rasmussen, søn af Rasmus Thorsen og Ane Marie Jensdatter, er født i Holme 22. oktober 1828. Han bliver døbt Friderich, men der går ikke mange år, førend Friderich bliver til det mere danskklingende Frederik.
 

I 1843 bliver Frederik 15 år gammel konfirmeret i Holme, og som det gælder for enhver anden husmandssøn, begynder også Frederiks liv som tjenestekarl efter konfirmationen. Han er måske endda heldig, at han ikke som sin ældre bror Thor bliver sendt ud forinden.
Til- og afgangslisterne i både Holme og Tranbjerg er ikke særlig fyldestgørende, hvad Frederiks færden angår, men folketællingerne afslører i det mindste, at han i 1845 er tjenestekarl på en gård i Bjødstrup og i 1850 på en gård i Slet - begge landsbyer i Tranbjerg sogn.
 

Jeg gør mig en del overvejelser om, hvordan de unge mennesker, som senere gifter sig, egentlig møder hinanden, og i Frederiks tilfælde viser det sig, at hans senere hustru, Karen Pedersdatter, også i 1850 har plads på en gård i Tranbjerg sogn i Østerby By. Her er både Karen og hendes tvillingesøster, begge 18 år, tjenestefolk, så det er nærliggende at forestille sig, at Frederik og Karen har mødt hinanden på det tidspunkt i den periode.
I al fald rejser Frederik fra Tranbjerg i november 1852, hvor han får plads som tjenestekarl hos en gårdmand i Testrup, som ligger i Maarslet sogn, nabosognet til Beder, hvorfra Karen stammer.
Frederik bliver i Testrup de følgende tre år, og i foråret 1855 er tiden inde til at gifte sig med Karen, og Frederik rejser til Fløjstrup i Beder sogn, hvor Karens forældre bor.
 

Frederik og Karen bliver trolovet  24. marts, og 13. april 1855 bliver de gift i Beder Kirke. Det er også på høje tid, for der går ikke en måned førend deres førstefødte, Rasmus Peter, kommer til verden. Forlovere er brudens far Peder Andersen og Frederiks ældre bror, Jens Pedersen.
 

Karen Pedersdatter er født i Beder 12. februar 1832 - nøjagtig 120 år før min egen fødselsdag - datter af Peder Andersen og Ane Kirstine Christensdatter, som har et lille husmandssted på Fløjstrup Mark i Beder sogn.
 

Faderen Peder Andersen er født i 1801 i Bleld, Nebel sogn i Skanderborg amt, døbt 8. maj, og er søn af Anders Povelsen og Anne Pedersdatter.
 

Moderen Ane (Anna) Kirstine Christensdatter er født i 1793, døbt i Astrup, Aarhus amt, 21. juli 1793 og er datter af Christen Jensen Brøgger og Karen Rasmusdatter.
 

Ane Kirstine Christensdatter og Peder Andersen bliver gift i Beder 18. juli 1823 og bosætter sig på Fløjstrup Mark, hvor de bliver til deres død henholdsvis 10. september 1861, 67 år gammel, og 24. april 1872, 71 år gammel.
 

Peder og Ane Kirstine får børnene Christen født 1824, Anders født 20. januar 1826, tvillingepigerne Ane og Karen født 12. februar 1832, Andriette født 9. oktober 1834 og endelig Bodil Kirstine født 11. juli 1839.
 

Tvillingerne Karen og Ane bliver begge konfirmeret i 1846, og samme år rejser Karen til Starup i nabosognet Malling som tjenestepige. I 1850 er hun som tidligere nævnt tjenestepige i Tranbjerg, hvorfra hun rejser til Maarslet. Formodentlig har hun endnu et par pladser, inden hun i 1855 bliver gift med Frederik.
 

Det nygifte forældrepar, Karen og Fredrik, bliver i Beder, formentlig hos Karens forældre de næste to år, og 21. juli 1857 rejser de med deres søn til Jegstrup i Tranbjerg sogn, hvor de slår sig ned i første omgang.
I Jegstrup får Frederik og Karen yderligere to børn, Andreas - som er min oldefar - og Ane Kjerstine Marie.
 

Senest i 1862 er Frederik og Karen flyttet til Raunholt Skov i Tiset sogn, for her kommer det næste barn til verden, Karen Marie.
Familien bliver boende i Raunholt Skov, hvor Frederik ernærer sig og sin familie som tømrer og snedker. 

I folketællingerne noteres Frederiks erhverv som tømrer og snedker i flæng, men eftersom han i årene forud for ægteskabet betegnes som tjenestekarl, må man formode, at han ikke har været i lære som sådan, men at han blot gennem årene har tilegnet sig de færdigheder, der gør, at han kan kalde sig tømrer og snedker og kan ernære sig som sådan.
 

Karen og Frederik får ni børn, fire sønner og fem døtre. Heraf dør en af døtrene 3 uger gammel, og den yngste søn dør 3½ år gammel.
 

Rasmus Peter Frederiksen, født 15. maj 1855 på Fløjstrup Mark, Beder

Andreas Frederiksen, født 19. juni 1857 i Jegstrup,Tranbjerg

Ane Kjerstine Marie Frederiksen, født 6. juli 1859 i Jegstrup,Tranbjerg

Karen Marie Frederiksen, født 12. februar 1862 i Raunholt, Tiset

Petrea Frederiksen, født 7. marts 1864 i Raunholt, Tiset

Christen Frederiksen, født 20. marts 1866 i Raunholt, Tiset

Andrea Frederiksen, født 17. november 1868, død 5. december 1868.

Andrea Frederiksen født 31. marts 1870 i Raunholt, Tiset

Frederik Thorvald Frederiksen født 5. august 1873, død 23. marts 1877.


Hvordan det går Frederiks og Karens sønner og døtre videre i livet, vender jeg tilbage til, men på nær min oldefar Andreas gælder det for alle øvrige sønner og døtre, at der blandt deres egne større eller mindre børneflokke vil være både en Karen og en Frederik, ligesom der også er både en Frederik og en Karen blandt Karen og Frederiks børn. Andreas nøjes med en Karen, som til gengæld bliver døbt Karen Frederikke.
 

Karen bliver tidligt enke, idet Frederik dør 60 år gammel 5. marts 1889. 
Hun bliver boende i Raunholdt Skov, først alene i deres fælles hjem, som hun nu står som ejer af efter Frederiks død. Siden lejer hun en del af huset ud til en anden familie.
Herefter indlogerer hun sig hos i hvert fald to forskellige familier frem til 1916, hvor hun igen bor i sit eget hus - det har måske været udlejet i de mellemliggende år - sammen med en ældre herre og dennes søn.
 

I 1921 er Karen i midlertid væk, og da hun allerede i 1916 var en ældre kvinde på  84 år, gik jagten ind på børnene, idet min formodning var, at de tog sig af deres mor på hendes gamle dage.
 

I første omgang fandt jeg ikke Karen, men derimod hendes tvillingesøster Ane, som allerede i 1899 var flyttet til Aarhus, hvor hun boede i Wilstersgade 27 i et hus ejet af Henrik Mathias Sørensen, gift med en af Frederik og Karens døtre, Karen Marie Frederiksen.
 

Ane boede tidligere ligesom Frederik og Karen i Raunholt Skov sammen med sin mand Peder Rasmussen, men de flytter til Herskind Mark i Skivholme sogn i 1870.
 

Peder Rasmussen dør i 1877, og året efter gifter den nu 46 årige Ane sig med den 22 årige Laust Andersen. Det må vist siges at være et fornuftsægteskab, men Ane har stadig mindreårige børn at forsørge, tilligemed et husmandssted der skal passes, og først umiddelbart inden århundredeskiftet rejser hun - alene tilsyneladende - til Aarhus.
 

I 1921 bor Ane ikke længere i Wilstersgade, og jeg fandt hende heller ikke i kirkebogen blandt døde. 
Til gengæld fandt jeg tvillingesøsteren Karen, som også var hende, jeg oprindelig ledte efter.
Gamle Karen på 84 år eller mere nåede at flytte til Aarhus inden sin død 1. februar 1919. Hendes adresse ved dødsfaldet angives som værende Wilstersgade 12, og ikke Wilstersgade 29, hvor datteren bor. 

Karen begraves på Aarhus Nordre Kirkegård, og ikke i Tiset, hvor hendes mand blev begravet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar