onsdag den 9. september 2015

Hans Hansen og Anne Pedersdatter på Wendelholm.

Peder Jensen, eneste søn af Jens Hansen og Karen Nielsdatter bliver i 1751 gift med Anne Hansdatter i Ullerød. I forbindelse med Annes død i 1763 har præsten i kirkebogen anført hendes alder som 38 år, og det kunne jo lyde plausibelt nok, hvis ikke det var for den kendsgerning, at Anne tidligere havde været gift med Hans Jensen, og det ægteskab blev indgået i 1737. I fald Anne havde været 38 år ved sin død, skulle hun være blevet gift første gang som 12-årig, og det lyder ikke sandsynligt, idet ægteskabsalderen på det tidspunkt var 16 år.
Jens Henriksen Gerner var præst i Tjæreby og Alsønderup sogne i perioden 1693-1729, og de første kirkebøger i de to sogne starter i 1709 i Jens Gerners tid. Uvist af hvilken grund stopper han med at føre kirkebøgerne i begyndelsen af 1717 og genoptager først indførslerne i løbet af foråret 1724, og lige netop inden for de syv år, er Anne født. Ved Annes død var sognepræsten den fjerde nye præst efter Jens Gerners død, hvilket sikkert er forklaringen på, at han har ramt så skævt med hensyn til Annes alder.
Heldigvis fandt jeg efter ihærdig søgning et par skifter, som kastede lidt lys over sagen.



Peder Andersen og Cathrine Sophie Olsdatter.
 

Peder Andersen er Anne Hansdatters morfar, og ham finder jeg ved Mandtal 1700 som gårdmand på Wendelholm i Tjæreby sammen med to tjenestekarle. Gårdens navn fremgår ikke i den forbindelse, men ved at følge de skiftende fæstere frem til udstedelsen af arvefæsteskøder i slutningen af 1700-tallet, er jeg nået frem til, at det må være denne gård, det drejer sig om.
 

Peder Andersen er 55 år og 5 mdr, da han afgår ved døden i 1711, og han bliver begravet 23. maj 1711.
 

Notater fra skiftet efter Peder Andersen d. 1711-06-06:
"og begge deris Sammen aulede børn Som ere Anne Peders daatter =15=Aar gammel og Olle Pedersen paa 9[de] Aar gammel . . . deris Morbroder Olle Olsen i Ullerød" - skiftet forsat 18/7 1711 - Mathis Andersen og Knud Andersen nævnes, en Niels Mortensen der var "paarørende" til afdøde og "haver hand taged hannem til sig og med Hnødtørftlig føede opholdet, siden hand er et skrøebelig Menniske som iche kand fortienne nogen Vis løn" - moderen regnede med at få datteren gift og dermed få en mand til gården -
 

http://www.nogn.dk/DB5/frbregister_2.php#
 

Af skiftet fremgår det tilligemed, at enkens navn er Cathrine Sophie Olsdatter. Hendes død er ikke noteret i kirkebogen, så den er sandsynligvis indtruffet i perioden 1717-1724, og det samme gælder hendes bror, Olle Olsen i Ullerød.
 

Peder Andersen har to brødre, Knud og Mathis Andersen, og kirkebogen indeholder nogle få optegnelser om disse to brødre, der var landsoldater, da de blev gift og blev fædre, men heller ikke deres død er noteret, så der er formentlig også døde i perioden 1717-1724. Mathis er i al fald, for der foreligger et skifte efter ham:
 

Notater fra skiftet efter Mathis Andersen d. 1723-11-17:
"og en Søn i forige ægteskab auled Nafnlig Anders Mathisen 18 Aar Gammel tien hoes Laurs Hansen i Tierebye" - enkens lv var Hans Hansen i "Ebbelholtz huus", sønnens værge var Laurs Hansen i Tjæreby.
 

http://www.nogn.dk/DB5/frbregister_2.php#
 

Omtalte søn i skiftet, Anders Mathiesen har jeg derimod kunne følge til hans død som 84-årig i maj 1786. 
Han er fætter til Anne Hansdatters mor, og dermed grandfætter til Anne Hansdatter. Hans søn, Bendix Andersen, er at finde som fadder ved dåben af en af Annes sønner, ligesom Anne og hendes mand flere gange er faddere, når Bendix holder barnedåb.
 

Peder Andersen og Cathrine Sophie Olsdatter har i følge skiftet efter Peder to børn, nemlig Anne Pedersdatter født o. 1696 og Ole Pedersen født o. 1702. Ole bliver 25 år, idet han afgår ved døden oktober 1727.
 

Anne Pedersdatter og Hans Hansen.
 

I skiftet efter Peder Andersens død kan man læse, at enken håber at få sin datter, Anne Pedersdatter, gift hurtigt, så der kommer en mand til gården, og det ønske får hun opfyldt året efter.
Anne Pedersdatter er 16 år, da hun den 7. februar 1712 bliver gift med den 40-årige Hans Hansen. Hans Hansen befinder sig ikke i Tjæreby ved Mandtal 1700, så hans herkomst er ukendt.
 

Anne og Hans får to døtre. 
Den ene, Dorothea, bliver døbt 17. november 1715, men hun bliver kun to måneder og bliver begravet 26. januar 1716.
 

Den anden datter, Anne, er født i 1717, formentlig i september hvis man kan regne med hendes alder som angivet i skiftet efter moderens død et halvt års tid senere:
 

Notater fra skiftet efter Anne Pedersdatter d. 1718-04-22:
Anne Dorethe Hansdatter 29 uger - konens morbror olle olsen i Ullerød - bg for olle pedersen efter hans far som olle olsen var fm for - "Enchen paa steded fremviiste en foreenig af 1[te] Decemb:- 1711=, imellem hender Nafnlig Chatrine Sl: Peder Andersens, som er dend Sl: afdøedes Moder og Hans Hansen nu boende her paa gaarden angaaende det undertag til livs ophold Som hand hende har tilstaaed da hand trædde i Egte schab med hendes daatter og hun gaarden til dem begge afstoed".
 

http://www.nogn.dk/DB5/frbregister_2.php#
 

Trods moderens tidlige død overlever den lille Anne, og hun får også hurtigt en stedmor, idet Hans Hansen få måneder senere, 10. juli 1718, gifter sig med Kirsten Jacobsdatter af Borup i Gørløse Kirke. 
Kirsten er omkring 28 år, men parret får tilsyneladende kun en enkelt søn, Jørgen der kun bliver 2½ år, død august 1725. Til gengæld er parret flittigt brugt som både faddere og gudmoder, når der er barnedåb i kirken.
 

Hans Hansen bliver 79 år og bliver begravet i Tjæreby 19. januar 1751.
 

Hans enke skulle med sine 61 år være langt ud over den giftefærdige alder, men alderen er ingen hindring, når man sidder på en god gård, så et halvt år efter ægtefællens død, bliver Kirsten 7. juli trolovet til den 33-årige Ole Larsen. Vielsen finder imidlertid først sted den 1. november 1751. 
Et begivehedsrigt år, hvor både Kirsten og stedatteren, Anne, mistede en ægtemand og indgik ægteskab på ny.
 

Ole Larsen kommer ikke til at vente så længe på at blive enkemand, idet Kirsten afgår ved døden i begyndelsen af 1756. Hun bliver begravet 9. januar, og to måneder senere kan Ole gifte sig med Anne Hansdatters svigerinde, Johanne Jensdatter. 
Og nu går turen videre fra Tjæreby til Ullerød ikke så langt derfra, hvor Anne Hansdatter bliver gårdmandskone.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar