lørdag den 26. september 2015

Hans Pedersen og Karen Pedersdatter på Tjærebygaard.


Hans Pedersen og Kiersten Olsdatter.

Hans Pedersen, døbt 24. juli 1857 og søn af Peder Jensen og Anne Hansdatter i Ullerød er 6 år, da han bliver forældreløs, og det er min antagelse, at farfar og farmor på Tjærebygaard, Jens Hansen og Karen Nielsdatter, tager ham til sig, i og med at Hans Pedersen siden overtager Tjærebygaard, som han får skøde på 28. juni 1795.
Hans Pedersens farfar dør i 1770, og i juli 1781 dør hans farmor. Få måneder efter sin farmors død gifter Hans sig den 2. oktober 1781 med Kirsten Olsdatter. Hans er 24 år, og Kirsten er 20 år. Forloverne er Kirstens far, Ole Larsen, og sognefogeden i Ullerød Hans Pedersen (ikke at forveksle med brudgommen af samme navn).
 

Det skulle ikke undre mig, om det bryllup har været planlagt inden farmoderens død, idet også Kirsten er hendes barnebarn. Kirsten er datter af Ole Larsen, gårdmand på Wendelholm og Johanne Jensdatter, en søster til Hans' far Peder Jensen, så Hans og Kirsten er altså fætter og kusine.
Kirsten bliver ikke gammel, kun 29 år er hun ved sin død i 1790. Hun bliver begravet 9. april 1790 i Tjæreby, men forinden har hun og Hans nået at få to døtre:
Karen Hansdatter døbt 15. juni 1783 - 26. januar 1830 Freerslev, 46 år
Margrethe Hansdatter døbt 30. juli 1786 - 8. februar 1817 Gørløse, 31 år
 

Hans Pedersen og Kiersten Olsdatters døtre:
 

Karen Hansdatter er 22 år, da hun bliver gift. På det tidspunkt er begge hendes forældre døde, og hun opholder sig ikke længere i Tjæreby, men i Ullerød hvor hun formentlig går som tjenestepige. Brudgommen er den 29-årige Jens Larsen, husmandssøn i Ullerød, og vielsen finder sted i Tjæreby Kirke 20. oktober 1805. Forloverne er Jens Larsens far, Lars Jørgensen, samt Lars Sørensen fra Ullerød.
 

Karen og Jens får sig et afbyggersted på Freerslev Overdrev i nabosognet Nørre Herlev, og her får de syv børn i løbet af den næste snes år.
Karen afgår ved døden 26. januar 1830, 46 år, men underligt nok bliver hun begravet i fødesognet på Tjæreby Kirkegård, og ikke i Nørre Herlev, hvor hun nu hører hjemme, så hendes begravelse er noteret i begge sogne med en notits om, at efter aftale med Pastor Sølling i Hillerød, begraves hun i Tjæreby.
Efter Karens død overtager den ældste søn husmandsstedet, hvor enkemanden tilbringer sine sidste år som aftægtsmand. Jens Larsen afgår ved døden 10. juli 1842, 66 år, men i modsætning til Karen bliver han begravet i Nørre Herlev.
 

Margrethe Hansdatter er lige så forældreløs som sin søster, da hun 10. april 1807 bliver gift med en enkemand fra Gørløse. Peder Hansen er hans navn, og han er 38 år. Margrethe er 20 år og dermed tre år ældre end enkemandens afdøde hustru, Kirsten. Peder Hansen giftede sig med Kirsten kort efter hendes 15 års fødselsdag, og de fik to børn. Kirsten blev begravet samme dag, hendes yngste barn blev døbt.
 

Peder er gårdmand i Gørløse, så Margrethe bliver gårdmandskone i Gørløse, hvor hun føder fem børn i løbet af de næste ni år. 
Ikke længe efter den yngste datters fødsel i 1816 afgår både Peder og Margrethe ved døden; Peder 19. januar 1817, og Margrethe et par uger senere, den 8. februar. Den mindste datter, Karen, kommer i øvrigt i pleje hos en anden Peder Hansen, som siden bliver gift og slår sig ned i Freerslev, hvor Karen dør i en alder af 22 år.

Hans Pedersen og Karen Pedersdatter.
 

Efter Kirsten Olsdatters død i april 1790 gifter Hans Pedersen sig 16. juni samme år med Karen Pedersdatter fra Ullerød. Forloverne er Ole Larsen (den afdøde Kirstens far) og brudens far, Peder Sørensen.
Hans og Karen får seks børn i løbet af elleve år. Den førstefødte datter bliver naturligvis opkaldt efter den afdøde Kirsten. Som sin navnesøster bliver Kirsten heller ikke så gammel, og gift når hun heller ikke at blive inden sin død.
Når både Hans og Karens forældre hedder Peder, skal mindst én af sønnerne naturligvis have dette navn, men det er der ikke meget held ved. De to første sønner med navnet dør som spæde, og den sidste Peder bliver kun 15 år.


Kiersten Hansdatter døbt 2. oktober 1791 - 25. februar 1817, 25 år
Peder Hansen døbt 24. februar 1793 - bgv 1. april 1793, 4 uger
Peder Hansen døbt 6. april 1794 - bgv 15. april 1795, 1 uge
Jens Hansen døbt 17. april 1796 - 12. juni 1872 Meløse Overdrev, 76 år
Maren Hansdatter døbt 4. august 1799 - 31. okt 1878 Grimstrup, 79 år
Peder Hansen døbt 13. juni 1802 - 12. januar 1818, 15 år
 

Et halvt år efter det sjette barns fødsel afgår Hans Pedersen - der er blevet medhjælper ved Fattiginspektionen - ved døden. Han bliver kun 45 år, og bliver begravet på Tjæreby Kirkegård 30. december 1802.
 

Kun to af Hans Pedersen og Karens børn når at stifte familie. Den ene er Maren Hansdatter - min 2 x tipoldemor - som bliver gift med Jens Andersen fra Grimstrup. Jens Andersen som i øvrigt allerede, da Maren var 4 år, indgik sit første ægteskab, hvor han fik en gård i Grimstrup med i købet, men Maren og Jens vender jeg tilbage til.
 

Og så er der kun Marens tre år ældre bror tilbage, Jens Hansen som må nøjes med en titel som husmand.
Jens Hansen er 30 år og formentlig stadig hjemme på gården da han gifter sig med den 21-årige Karen Olsdatter. I al fald kan man i kirkebogen læse, at Jens Hansen er hos gårdmand Ole Børgesen, som er hans stedfar, og Karen Olsdatter er hos Niels Eskildsen på Harløse Overdrev, hvor hun formodentlig er tjenestepige, for hendes stedfar er Niels Eskildsen i hvert fald ikke. Det er også Ole Børgesen og Niels Eskildsen, som er forlovere, da parret bliver viet 9. juni 1826.
Jens og Karen bosætter sig på et husmandssted på Meløse Overdrev, som trods navnet er beliggende i Tjæreby sogn - på det tidspunkt i al fald.
I de første år har de Karens mor boende samtidig med, at familien forøges med et barn med jævne mellemrum. I alt får Jens og Karen ni børn i løbet af 22 år.
Trods mange børnefødsler og utvivlsomt et arbejdsomt liv når både Jens og Karen en høj alder. Jens er 76 år ved sin død i 1872, hvor han og Karen er gået på aftægt og bor hos deres datter Kirsten og hendes mand, Lars Jeppesen på Meløse Overdrev. Karen bliver 84 år, død 21. januar 1890.
 

Karen Pedersdatter og Ole Børgesen.

Efter sin mands død og ene på Tjærebygaard med fire børn i alderen 1 til 12 år går der ikke halvanden måned, førend Karen er en gift kone igen. Karen er immervæk kun 34 år, og ikke noget dårligt parti. Selv om Hans Pedersen fik skøde på Tjærebygård nogle år forinden, er der stadig tradition for, at når en enke gifter sig igen, overtager den nye mand gården med de rettigheder, der følger med.
13. februar 1803 gifter Karen sig med den 20-årige Ole Børgesen. Han er søn af Børge Pedersen, samme Børge Pedersen, som i sin tid blev trolovet til Hans Pedersens mor, Anne Hansdatter og dermed overtog Hans Pedersens fødegård i Ullerød. Og nu gentager historien sig i og med, at Børge Pedersens søn gifter sig til Hans Pedersens søns fødegård.
Forloverne ved Karen og Oles bryllup er i øvrigt Børge Pedersen og en af hans sønner, Lars Børgesen. Ole og Karen får en søn og en datter:
 

Hans Olsen 9. oktober 1804 - 3. august 1847 Lille Lyngby, 44 år
Inger Olsdatter 25. marts 1807 - 6. november 1854, 47 år
 

Ole Børgesen og Karen Pedersdatters børn:

Hans Olsen er 33 år, da han gifter sig med den 39-årig enke, Maren Erlandsdatter i Lille Lyngby. Maren er hans halvkusine, idet Maren Erlandsdatters mor er Margrethe Nielsdatter, en halvsøster til Hans Olsens mor, Karen Pedersdatter - de har moderen Maren Andreasdatter til fælles.
Vielsen finder sted i Lille Lyngby 6. juni 1838, og herved bliver Hans Olsen gårdmand. Hans kone har en del børn fra sit første ægteskab, men Hans og Marens ægteskab forbliver barnløst. Hans Olsen bliver 44 år, og efter hans død i 1847 forbliver Maren enke.
 

Inger Olsdatter er 25 år, da hun 8. juni 1832 gifter sig med Wilhelm Sørensen, og det bliver Wilhelm og Inger, som overtager Tjærebygaard. Ingers forældre, Karen og Ole, går på aftægt og bliver boende på gården til deres død.
Karen Pedersdatter bliver 74 år, død 4. maj 1840. Ole Børgesen afgår ved døden nogle år senere, 15. marts 1847, 66 år.
 

Inger og Wilhelm får seks børn; Søren, Ole, Karen Kirstine, Kirsten, Ane og Sidse i perioden 1833-1847.
I 1850 afgår Wilhelm Sørensen ved døden, 42 år,  og  fire år senere følger Inger efter; 47 år bliver hun.
Ved folketællingen i 1860 har den ældste søn, Søren, overtaget gården, mens broderen Ole står som medhjælper, og tilligemed bor alle fire søstre på gården. Alle er ugifte.
 

I november-december 1862 rammes de seks søskende af en tragedie, idet begge brødre samt søsteren Ane dør af tyfus. De to ældste tilbageblevne søstre bliver siden begge gift med hver sin gårdmand i Oppe Sundby, mens jeg ikke har kunne finde den yngste søster.
 

Nu går turen til Grimstrup, hvor Jens Andersen, søn af gårdmand og sognefoged Anders Nielsen og Bodil Jensdatter i Harløse, lige efter århundredskiftet blev gårdmand på Holstrupgaard i Grimstrup. I løbet af den næste snes år bliver han enkemand to gange, og vender endelig  tilbage til Tjæreby for at hente sin tredje brud, Maren Hanssdatter, der i mellemtiden er blevet voksen og giftemoden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar