onsdag den 9. december 2015

Fra Hostrupskov til teglværkerne ved Egernsund.

Rasmus Hansen og Margrethe Asmusdatter i Hostrupskov.

Rasmus Hansen er min 5 x tipoldefar, Hans Benjamin og Jacobina Schippers yngste søn og født 1. oktober 1710. 
Rasmus er 22 år, da han 28. oktober 1732 gifter sig med Margrethe Asmusdatter i Ensted Kirke. Som navnet fortæller, hedder Margrethes far Rasmus, eller Asmus som er den slesvigske form af Rasmus. Begge navne bruges i flæng, men det er min fornemmelse, at dansksprogede præster oftest bruger Rasmus, mens tilsvarende tyske holder sig til Asmus. Dengang bestemte præsten, hvordan navne skulle staves, så hvis folk flyttede til et andet sogn, kunne det nemt ske, at deres navn blev stavet anderledes end tidligere. 
Jeg har ikke med sikkerhed kunne afgøre, om Margrethe er født i Ensted sogn - selv om der er noget, der ligner en match - idet oplysningerne i kirkebogen er meget sparsomme på den tid.
Rasmus og Margrethe får en søn og en datter i henholdsvis 1733 og 1735, og så bliver det ikke til flere børn.
 

Hans Rasmussen 22. januar 1733 - 14. juli 1781, Eckensund, 49 år
Maren Rasmusdatter 8. februar 1735 - 7. nov 1810, Möllmarck, 75 år
 

21. oktober 1739 afgår Margrethe ved døden, og i og med at hun sidst fødte fire år tidligere, kan hun ikke have været særlig gammel.
Herefter går der nogle år, inden Rasmus gifter sig på ny. Årsagen kunne være, at der fortsat er fire kvinder i hjemmet, hans mor og de to søstre, som efterhånden er voksne , samt hans svigerinde, så husholdningen lider ingen nød.
 

Rasmus Hansen og Dorthe Jürgensdatter i Egernsund.

Endelig, godt et halvt år efter moderens død, gifter Rasmus sig igen. Bruden er Dorthe Jürgensdatter, som er født i Varnæs (Warnitz), der lige som Ensted er beliggende ved Aabenraa Fjord, og vielsen finder sted i Ensted Kirke 17. juni 1746. Efter års afholdenhed (må man formode) har Rasmus travlt, og otte måneder efter ægteskabets indgåelse bliver Rasmus endnu engang far - dog kun for en kort bemærkning, idet datteren kun lever i 8 uger. Derefter en dødfødt søn og endelig to levedygtige piger, hvoraf den sidste kommer til verden efter, at parret er flyttet til Egernsund.

Anne Margrethe 10. februar 1747 - 5. april 1747, Hostrup Holz, 8 uger
Dødfødt søn 13. februar 1748
Margrethe 4. august 1749 Hostrup Holz- ?
Dorthe 30. oktober 1753 Eckensund - 9. juni 1808, Iller, 54 år
 

Nøjagtig hvornår familien flytter fra Hostrupskov til Egernsund, kan jeg ikke være helt sikker på, men noget tyder på, at det sker i løbet af 1752. Hans Christian, bror til Rasmus, bliver gift i Rinkenæs i 1751, og han er i Egernsund, da han bliver far i 1752. Derudover bliver Rasmus' datter, Maren, konfirmeret i Ensted i 1752, og endelig er Rasmus i Egernsund, da hans datter, Dorthe, bliver født i oktober 1753.
 

Også i Egernsund bliver både Rasmus og Hans Christian ansat som brændemestre. Om denne funktion kan man læse:
 

"Han [teglværksejeren] måtte derfor overlade den daglige drift til en teglmester eller brændemester, som kunne forestå brændingerne, d.v.s. bestemme tidspunkt for de rå stens indsættelse i ovnen, overvåge fyringen og ventilationen, påse rensningen af fyrstederne samt afgøre når stenene var brændt tilstrækkeligt og skulle tages ud af ovnen. En dårlig teglmester kunne således let bringe teglværksejeren til fallittens rand, så der var hård konkurrence om at få den bedst kvalificerede."
http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/185
 

I løbet af 1700-tallet udviklede produktionen af tegl sig til en hel industri, både i Slesvig og adskillige andre steder i resten af landet, hvor råvaren, ler, var tilgængelig. Af årsagerne til industriens opblomstring og storhedstid kan nævnes Københavns brande i 1728 og 1795 samt englændernes bombardement af byen i 1807. Derudover erstattede byggeri med brændte mursten efterhånden de lerklinede bindingsværkshuse, først og fremmest på grund af brandfaren.
I 1745 var der 6 teglværker ved Egernsund, mens der i 1890 var omkring 65 teglværker i alt ved Flensborg Fjord, hvoraf de 40 var beliggende ved Egernsund. Arbejdet var teglværkerne var i høj grad sæsonpræget, men det tiltrak alligevel arbejdere fra både ind- og udland.
http://www.graenseforeningen.dk/?q=leksikon/t/all/14381
 

Det er muligt, at Rasmus og Dorthe får flere børn efter datteren Dorthes fødsel i 1753, men da der er to, måske tre mænd med navnet Rasmus Hansen, der får børn, heraf flere dødfødte, i løbet af 1750'erne, er det ikke muligt at afgøre, hvem af dem der bliver far og hvornår.
Rasmus Hansens hustru, Dorthe, afgår ved døden 13. marts 1759. Ganske vist har præsten noteret hende som Ann Marg. men det må være en fejl fra præstens side. I modsat fald ville Rasmus have begået bigami, da han 16. oktober 1763 gifter sig for tredje og sidste gang. Bruden denne gang er Maren Christensdatter, som skulle være født omkring 1734 i Varnæs, og altså er næsten 25 år yngre end Rasmus.
Ægteskabet bliver ikke af længere varighed, for 27. januar 1765 afgår Rasmus ved døden. Han bliver 54 år.
 

Rasmus' enke gifter sig efterfølgende med Jens Lorentsen, og de får en datter, Idge Margrethe, i oktober 1766. I 1769 dør Jens Lorentzen, og Maren gifter sig året efter, for tredje og sidste gang, med Johan Conrad Lütkens, som hun overlever, og dermed når hun også at blive enke tre gange.
 

Død 8. marts 1810 Maren Lütkens enke, datter af afdøde Innster Christian Jensen og Ida født (intet navn) i Warnitz. 1. Gift med afdøde Brennmeister Rasmus Hansen i Eckensund og fra dette ægteskab ingen børn i live. 2. Gift med afdøde Innster og Tischler Jens Lorentzen Becker, i dette ægteskab en datter Ida Margaretha gift med Innster Jens Petersen i Eckensund og mor til 4 børn Johan Conrad, Catharina Maria, Elseba og Jens. 3. Gift med Innster og Tischler Johan Conrad Lütkens i Eckensund og fra dette ægteskab ingen børn i live. Døde af brystsyge. Cirka 76 år.

"Brystsyge" var en ofte brugt betegnelse for dødsårsagen i 1800-tallet.
 

Rasmus Hansen og Margrethe Asmusdatters børn født i Hostrup Holz:
 

Hans Rasmussen, født 22. januar 1733, er 28 år, da han 8. november 1761 gifter sig med Marie Friderichsdatter, datter af fisker Friderich Jacobsen og Anne født Rÿborg. I Egernsund forsætter Hans i faderen og onklens fodspor som brændemester på et af teglværkerne, og i løbet af de følgende tyve år får Hans og Marie fem sønner og tre døtre. Heraf dør to af sønnerne og den yngste søster som børn.
 

Philip Hansen 19. december 1762 - 20. maj 1822, Iller, 59 år
Rasmus Hansen 30. marts 1764 - 26. oktober 1850, Eckensund, 86 år
Matz 30. november 1766 - 26. november 1772, 6 år
Hans Christian 17. september 1769 - 20. september 1772, 3 år
Friderich Hansen 3. januar 1773 - 10. december 1852 Nybøl, 79 år
Anna Margrethe Hansen 2. april 1775 - 18. dec 1826, Eckensund, 51 år
Anna Maria Hansen 13. november 1777 - 22. juni 1841, Iller, 63 år
Catharina Hansen 12. februar 1781 - 13. december 1787, 6 år
 

Hans Rasmussen er 49 år ved sin død 14. juli 1781, og hans enke, Marie, gifter sig ikke igen. Marie tilbringer sine sidste år hos den ældste søn Philip, der har giftet sig til et teglværk ved Iller Strand, og hun afgår ved døden 5. april 1809, 69 år gammel.
 

Maria Rasmussen, enke i Iller, datter af afdøde Innster Fridrich Jacobsen og Anna Født Rüburg, ved Eckensund. Gift med Brændemester Hans Rasmussen fra afdøde Jocob Nicolaisens teglværk. Efterlader fra dette ægteskab 5 børn og 25 børnebørn. Børnene er 1. Philip, Ziegler ved Iller og hans børn er er Hans, Catharine, Maria, Sille Mararetha og Maria Dorothea. 2. Asmus, Ziegler ved Iller og hans børn er Hans Christian, Henning, Asmus, Peter, Jürgen og Catharina Maria. 3. Friderich, Käthner og Schneider i Schotzbüll og hans 5 børn: Hans, Asmus, Peter, Maria og Margaretha Maria. 4. Anna Margaretha gift med Innster Jürgen Petersen ved Eckensund og deres børn er Margaretha Maria og Cecilia. 5. Anna Maria gift med daglejer Marcus Hammer ved Iller, som har 3 børn: Hans, Jürgen og Maria Dorothea. Død af Schlagfluss (slagtilfælde, apopleksi), 69 år.
 

Udover de 25 børnebørn, som er omtalt i forbindelse med Maries død, kommer der endnu flere til i løbet af årene efter Maries død.
 

Som nævnt gifter Hans og Maries ældste søn, Philip, sig til et af de otte teglværker ved Iller Strand, idet han i 1795 gifter sig med teglværksejeren, Hans Jürgensen Schmidts datter, Cecilia Margaretha.
Philips tager sin bror, Rasmus, med ind i teglværksvirksomheden, hvor Rasmus bliver brændemester. Rasmus ender nu alligevel som fattiglem, men i det mindste nyder han aftægt hos en datter og svigersøn, og ender ikke som fattiglem i Arbejdshuset, som så mange andre gamle og udslidte i sognet. Fattig- og Arbejdshuset i Broager blev oprettet i 1849, og det kan man læse mere om her:
http://www.museum-sonderjylland.dk/Fattiggaarde-sider/Fattiggaarde-9-Son-Broager.html
 

Alle Hans og Maries børn bliver i sognet til deres død, også Friderich som dog tilbringer sine sidste år på aftægt hos en søn, der er blevet gårdmand i nabosognet Nybøl.
De fleste af børnebørnene kommer også til at leve deres liv i enten Broager eller et af nabosognene. En, der skiller sig ud, er dog en af Rasmus' sønner, Christian Friderich, der ender i hovedstaden. I forbindelse med Rasmus og hans hustrus død, er Christian Friderich noteret som henholdsvis instrumentmager og pianofortestemmer i København, og det kan da sagtens være, at han også har beskæftiget sig med disse sysler, men da jeg finder ham ved folketællingen 1845 i København er han noteret som Stabsvalhornist ved Livjægerkorpset og Musicus.
 

Hans og Marie søn, Friderich, bliver skrædder, datteren Anna Margrethe bliver gift med en teglværksarbejder, og endelig gifter datteren Anna Maria sig med Marcus Hammer, som kommer fra det sydlige Slesvig og er brændemester på et af teglværkerne i Egernsund.
Anna Maria afgår ved døden i juni 1841, ret pludseligt som jeg læser indførslen i kirkebogen, og ni måneder senere tager hendes mand sit eget liv, noteret i kirkebogen således:
 

Død Marcus Petersen Hammer 25. marts 1842, Brændemester ved Iller, søn af Brændemester Hans Hammer og Anna Dorthea Clausen i  Adelby sogn. Han havde været gift med afgangne Anna Maria Asmussen af hvilket ægteskab er 4 børn. ...... Han druknede sig, omtrent 64 år gammel.
Attest af Nybøl herredsfoged i Broager 28. marts 1842, at han må begraves dog uden klokkeringen eller andre højtideligheder.

 

Maren Rasmusdatter, min 4 x tipoldemor, bliver gift med Peter Matzen, og deres historie vender jeg tilbage til.
 

Rasmus Hansen og Dorthe Jürgensdatters børn i Egernsund:
 

Der er kun to døtre, men jeg ved ikke, hvad der bliver af Margrethe, og så er der kun Dorte tilbage.
Dorthe Rasmusdatter, født 30. oktober 1753 som Dorthe, men siden kaldet det mere tyskklingende Dorothea - i al fald i kirkebogen - lige som sognets øvrige piger noteres som Maria, Catharina, Sophia o.s.v, selv om de er født som Marie, Cathrine eller Sophie.
Dorothea er 23 år, da hun den 3. august 1777 bliver gift med den næsten tyve år ældre Johann Matthias Henne, "Ein catholisches Sergeant", som det noteres i kirkebogen ved enhver lejlighed. Sergeant bliver han dog ikke ved med at være, for ved fødslen af en af hans døtre i 1783 er han noteret som "abgedankten Sergeanten" - og det betyder, at han er afskediget, sikkert på grund af alder. Ordet kender vi fra dansk, afdanket som oprindelig netop betød afskediget, men som siden har ændret betydning  retning af noget mere nedladende.
Familien flytter noget rundt i sognet. Først bor de i Broager, siden i Iller og Dynt, og endelig slår de sig igen ned i Broager, hvor den tidligere sergeant ved folketællingen i 1803 er noteret som daglejer.
 

Dorothea og Johann Matthias Hennes børn:
Georg Adolph Henne 19. marts 1778, Broager
Anna Marie Margaretha Henne 19. juli 1780, Iller
Catharina Maria Henne 6. februar 1783, Dünt
Rasmus Peter Henne 2. september 1785, Dünt
Matthias Henne 9. september 1789, Broacker
Sille Dorothea Henne 14. februar 1794, Broacker
 

Dorothea afgår ved døden 9. juni 1808, og på det tidspunkt er alle tre sønner døde, mens to af døtrene er gift, og den yngste 14-årige datter endnu ugift.
Dorothea dør af "Auszehrung", et tidligere almindeligt brugt udtryk for en sygdom, der medfører et livstruende vægttab, ofte forårsaget af tuberkulose, svindsot eller kræft. Dorothea bliver 54 år.
Enkemanden, Johann Matthias Henne afgår ved døden to år senere, 18. august 1810 af "Schlafluss", altså et slagtilfælde i en alder af 72 år.
 

Endelig er der Rasmus Hansens ældste og eneste datter af 1. ægteskab, Maren Rasmusdatter, som bliver husmandskone i Skodsbøl, hvor hun bliver gift med enkemanden Peter Matzen, så turen går nu fra teglværkerne ved Egernsund og Iller til landsbyen Skodsbøl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar