fredag den 16. januar 2015

Bønder i Sønder Vissing.

Niels Poulsens ældste søn, Poul Nielsen, bliver i 1849 gift med Maren Sørensdatter fra sin egen landsby, Taaning. 
Tre år forinden var Maren imidlertid blevet mor til en dreng, født uden for ægteskab, og et år efter fødslen rejser Maren til Sønder Vissing som tjenestepige og efterlader drengen hos sine forældre.
At Maren lige netop rejser til Sønder Vissing, kan skyldes, at begge hendes forældre kom derfra og stadig har familie der, lige som hun også selv har tilbragt nogle barndomsår der, så endnu engang  vil jeg rejse tilbage i tiden, tilbage til 1700 tallet.
 

Landsbyen Sønder Vissing i sognet af samme navn ligger knap en halv snes kilometer vest for Skanderborg og ved folketællingen i 1787 havde landsbyen 169 indbyggere. Af øvrige lokaliteter i sognet, kan jeg nævne Addit og Vissing Kloster, hvorfra flere af mine aner stammer, samt Pinds Mølle som jeg mindes at have været på udflugt til i min tidlige barndom.
 

I Vort Sogns Historie fra 1950'erne findes en beskrivelse af sognets historie og dets mange gårde.
 

http://www.vortsognshistorie.dk/record.aspx?ref=030129&hitno=NaN&browse=&showfields=1
 

Maren Sørensdatters far hedder Søren Nielsen, og han er søn af Niels Sørensen og Barbara Mortensdatter.
 


Niels Sørensens forældre 
Søren Sørensen og Cathrine Nielsdatter.
 
Niels Sørensens bliver døbt i Sønder Vissing kirke i februar 1748, og hans far er Søren Sørensen, gårdmand i Addit. Moderens navn er som vanligt ikke opgivet, men det fik jeg heldigvis bekræftet i forbindelse med hendes begravelse, og hendes navn er Cathrine Nielsdatter.
 

Jeg fandt dette fæstebrev fra 1730, hvor Søren Sørensen fra Addit overtager en halv gård og tilligemed ægter den tidligere fæsters steddatter, Maren Pedersdatter.
 

Udi 1730 aars Efter=Høst Session, Er følgende fæste=Breve udgiven: 35 (fol 37)
Søren Sørensen, Addit - forrige Dragon af hr Capitain Bojes Compagnie - fæster Søren Andersens, grundet skrøbelighed, afstandne halve gaard, ægter Stifdatteren ved stedet Maren Pedersdatter. Hkorn 2 td 3 skp 1 fc samt Skov 1 fc 1 1/2 alb hvoraf indf er 2 Rdr. Bygningen er 36 fag huus og besætning 3 b 3 k 2 ungn og 4 faar vogn etc. 10 Octob 1730.

 

http://kkermit.dis-danmark.dk/
 

Otte år senere bliver samme Sørensen enkemand i følge dette skifte i Skanderborg Rytterdistrikt.
 

Nr. 1806 Maren Pedersdatter i Addit. 29.9.1738, fol.304.
Enkemand: Søren Sørensen. Børn: Søren 8, Rasmus 4. Formynder: mors halvbror Jens Christensen i Sønder Vissing.
 

http://www.brejl.dk/rytter.html
 

Jeg kan ikke være sikker på, at denne Søren Sørensen er den samme Søren Sørensen, som senere bliver far til Niels, men dels passer alderen, dels er der få år senere kun en enkelt Søren Sørensen i den reproduktive alder i Addit. 
Der er selvfølgelig det aber dabei, at der er to sønner, Søren og Rasmus, og "min" Søren Sørensen får nogle år senere to sønner, som netop bærer navnene Søren og Rasmus, men de to første sønner kan naturligvis sagtens være døde forinden, hvilket slet ikke er umuligt med den store børnedødelighed, der var på den tid.
 

Under alle omstændigheder får "min" Søren Sørensen og hans hustru Cathrine Nielsdatter, som er født henholdsvis o. 1702 og o. 1716, en datter og tre sønner. Barbara i 1742, Søren i 1745, Niels i 1748, Rasmus i 1751 og endelig Christen i 1754.
 

Rasmus forbliver ungkarl til sin død i 1812, mens både Barbara og Christen bliver gårdfolk i Addit. Søren "forsvinder", mens Niels bliver gårdmand i Sønder Vissing.
 

Søren Sørensen og hans hustru Cathrine Nielsdatter dør begge i april 1777  henholdsvis 75 år og 61 år, og de bliver begravet sammen 2. maj 1777.
 


Barbara Mortensdatters forældre 
Morten Jensen og Marie Nielsdatter.
 
Barbara Mortensdatter er datter af Morten Jensen og Marie Nielsdatter i Vissing Kloster, en lokalitet i sognet, opkaldt efter et kloster fra middelalderen, som også i 1700 tallet for længst var forsvundet fra jordens overflade.
 

Jeg fandt dette fæstebrev fra 1734, hvormed Morten Jensen overtager sin fars halve fæstegård, og det er heldigt for ham, for på den måde er der ingen efterladt enke, han skal gifte sig med for at få lov til at overtage fæstegården, hvilket ellers var helt almindelig praksis dengang.
 

Morten Jensen, Vissing Kloster fæster hans fader Jens Jensens formedelst alderdom og enkemands Stand afstandne 1/2 gaard i Vissing. Hkorn 4-3-1-1 alb samt Skov 3 fc hvoraf indf er 6 Rdr. Bygningen er 43 fag og besætning 4 b 3 k 3 ungn og 6 faar etc. 2 Novb 1734.
 

http://kkermit.dis-danmark.dk/
 

Morten Jensen er født o. 1709 og er således 25 år, da han overtager sin fars fæstegård i Vissing Kloster. Han bliver gift med den fire år yngre Marie Nielsdatter, formentlig i Rye, hvor Maries far er kromand, men der findes ingen kirkebøger fra Rye sogn fra før 1762.
 

Morten og Marie får datteren Anne Marie i 1745 (opkaldt efter Maries mor), men eftersom der ikke findes kirkebøger for Sønder Vissing fra før 1744, kan de sagtens have fået flere børn tidligere, og de har da også fået sønnen Peder tidligere, i 1743 eller 1744, idet han bliver konfirmeret sammen med Anne Marie i 1761.
Derudover får de en datter Barbara i 1747, men hun lever kun i 4 måneder, så den næste datter, der bliver døbt 8. april 1749 får også navnet Barbara, og hun bliver siden gift med Niels Sørensen. Endelig er der døtrene Karen født i 1752, og Cathrine Marie født i 1854.
 

Morten Jensen er 82 år ved sin død i Vissing Kloster i februar 1791, og Marie Nielsdatter opnår at blive hele 86 år inden sin død i maj 1799.
 


Niels Sørensen og Barbara Mortensdatter.
 
Niels Sørensen og Barbara Mortensdatter, som begge er i tjeneste i præstegården, bliver trolovede 7. marts 1775 og 17. juni samme år bliver de gift i Sønder Vissing, hvor de også siden erhverver sig en gård.
 

At få et barn i utide er ikke ualmindeligt i 1700 tallet, heller ikke selv om man er i tjeneste i præstegården, og  Niels og Barbara nåede lige at blive gift inden deres ældste søns fødsel en måned efter brylluppet.
 

Niels og Barbara får børnene Morten i 1775, Cathrine i 1778, Cathrine Elisabeth i 1780, Marie i 1785, men hun lever kun i 10 dage,  Marie i 1788, Søren i 1789 samt Apolone i 1791.
 

At to af døtrene begge får navnet Cathrine har jeg ingen forklaring på. Begge bliver både gift og får børn i Sønder Vissing, og det samme gælder også Marie og Morten.
Sønnen Morten bliver gift med Cathrine Pedersdatter,  datter af Peder Andersen og Charlotte Amalie Rasmusdatter - et andet af mine anepar og forældre til Maren Pedersdatter.
 

Datteren Marie bliver gift med Niels Andersen, søn af Anders Nielsen og Maren Pedersdatter, og også den yngste søn Søren bliver gift med et af Anders Nielsen og Maren Pedersdatters børn, nemlig Charlotte Amalia Andersdatter, og de flytter fra sognet for at slå sig ned i Horndrup i Taaning sogn.
 

Den yngste datter Apolone (Abelone) bliver gift Gårdmand Peder Pedersen af Nimdrup og de bosætter sig i Seiet i Bryrup sogn.

Niels Sørensen, gårdmand og kirkeværge dør 16. marts 1828, 80 år, og hans hustru, nu aftægtsenke, Barbara Mortensdatter dør året efter 21. april 1829, også 80 år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar