tirsdag den 27. januar 2015

Fra Horndrup til Saxild.

Poul Nielsen og Maren Sørensdatter er min farmors morfar og mormor.
Poul Nielsen er søn af Niels Poulsen og Dorthea Mortensdatter og født i Tebstrup, Ousted sogn, 10. juni 1820.
Maren Sørensdatter er datter af Søren Nielsen og Charlotte Amalie Andersdatter og født i Horndrup, Taaning soogn, 30. april 1826.
 

Poul Nielsen  vokser op i Taaning på Rødkildegaard, som faderen erhverver ikke så længe efter, at Poul er kommet til verden, og han bliver i sognet, indtil han bliver gift. Først hjemme på gården og siden er han tjenestekarl hos sin farbror, Laurs Poulsen.
 

Også Maren Sørensdatter bliver hjemme i sognet på Nedergaard, men hun kommer galt afsted og bliver i 1846 mor som 21-årig uden at være gift.
Udlagt barnefader er tjenestekarl hos gårdmand Jens Nielsen Hald, Christen Christensen, og sønnen kommer da også til at hedde Jens Christensen.
 

Trods det at det bestemt ikke er velset i samfundet, at en pige får et barn inden hun bliver gift - selv om det sker ret ofte - er der ingen problemer med at tromme faddere sammen til barnedåben. Blandt fadderne ved Jens' dåb er blandt andet ovennævnte gårdmand Jens Nielsen Hald, en gårdmandskone fra Horndrup samt skolelærerens datter. Og endelig, hvis jeg ikke tager fejl, tjenestekarl Poul Nielsen som senere bliver Marens ægtemand.
 

I 1847, da Jens er 1 år, rejser Maren til Sønder Vissing som tjenestepige, og tjenestepige forbliver hendes metier indtil, hun 7. maj 1849  gifter sig med Poul Nielsen i Taaning Kirke, noteret i kirkebogen således:
 

Ungkarl Poul Nielsen 29 år, Horndrup og Fruentimmer Maren Sørensdatter i Horndrup 23 år.
 

Betegnelsen "fruentimmer" er udtryk for, at Maren med sit uægteskabelige barn ikke længere er en pæn pige.
Forlovere er Marens far, Søren Poulsen samt Gårdmand Jens Nielsen Hald.
 

Umiddelbart efter brylluppet drager Poul og Maren til et husmandssted i Vrange i Østbirk sogn, og Marens søn Jens bliver som hidtil hos sine bedsteforældre. Ved folketællingen i 1850 betegnes Pouls erhverv som husmand og snedker, men snedkeriet bliver i al fald ikke hans levevej.
 

Tre år senere i maj 1852 vender parret hjem til Taaning sogn, hvor de bliver gårdfolk på Marens fødegård, Nedergaard i Horndrup, hvor hendes forældre er gået på aftægt, og her er Marens søn også en del af familien.
 

Jens Christensen 23. februar 1846 - 11. marts 1870 i Adslev, 24 år
 

Maren og Pouls øvrige børn bliver alle født på Nedergaard:
 

Søren Poulsen 25. marts 1854 - 3. februar 1905 i Saxild, 50 år
 

Dorthea Charlotte Poulsen 15. august 1856 - efter 1880
 

Barbara Marie Poulsen 3. december 1858 - 8. okt. 1944, Randlev, 85 år
 

Nielsine Poulsen 1. februar 1862 - 10. nov. 1942 i Hasselager, 80 år
 

Caroline Amalie Poulsen 30 marts 1865 - 29. sept. 1866
 

Carl Amanius Poulsen 29. marts 1867 - efter 1891

Efter Charlotte Amalie Andersdatters død i begyndelsen af 1869 bliver Nedergaard solgt, og Poul og Maren tager til Adslev med alle børnene samt Marens far, Søren Poulsen. 
I Adslev må familien nøjes med et husmandssted, og Boelsmand er nu Poul Nielsens titel, et trin eller to nedad den sociale rangstige.
I forbindelse med Dorthea Charlottes vielse ti år senere bliver Poul og Marens tidligere status endda nævnt i kirkebogen på denne måde:
 

Pigen Dorthea Charlotte Poulsen, datter af i sin tid gårdfolk i Taaning Poul Nielsen og hustru Maren Sørensdatter, født i Taaning sogn 12. august 1856. Nu hjemme hos boelsmand Poul Nielsen, Adslev Mark.
 

Jens Christensen, Marens søn, følger med familien til Adslev, men han dør allerede året efter, i 1870, kun 24 år bliver han. 

Søren Poulsen blev konfirmeret allerede i 1868, mens familien boede i Horndrup, men bliver alligevel i hjemmet indtil november 1870, idet han 16 år gammel rejser til Skanderborg, hvor han bliver handelslærling. 
Han bliver i Skanderborg i nogle år, og han avancerer siden til handelsbetjent, hvilket på nudansk betyder ekspedient i en butik eller en købmandsgård, og i 1880 er han handelskommis - et andet ord for handelsbetjent - i en købmandsgård i Saxild.
 

I 1883 følger Poul og Maren i Sørens spor og flytter til Saxild sammen med de to af døtrene og formentlig også den yngste søn, Carl Amanius, og her nedsætter Poul Nielsen sig som købmand med Søren som handelsforpagter. Jeg kunne nu godt have en mistanke om, at Poul i højere grad er købmand af navn frem for af gavn, og ved datteren Nielsines bryllup i 1885, er Poul da også noteret som husejer, og ikke købmand.
Ved folketællingen i 1901 står Søren Poulsen som ejer af købmandsgården, matr. nr. 10 k. Desværre fremgår ejerskabet ikke af folkeællingen i 1890.
 

Søren bliver aldrig gift. Hans mor Maren Sørensen dør allerede i 1884, året efter at hun og Poul flyttede til Saxild, så i en årrække bor Søren sammen med sin far og sin ugifte søster, Barbara Marie indtil faderens død i 1902.
Søren selv bliver ikke særlig gammel, kun 50 år, men inden sin død i 1905 havde han tilsyneladende afhændet købmandsgården, idet han i kirkebogen noteres som forhenværende købmand i Saxild, nu bosat i Saxild By.
 

Dorthea Charlotte Poulsen bliver gift 28. november 1879 i Adslev. Hun er da 23 år, og brudgommen, Rasmus Rasmussen, søn af kroejer i Jeksen Rasmus Sørensen og hustru, er 29 år.
Ved folketællingen i 1880 bor den nu gifte Dorthea Charlotte stadig hjemme,  mens hendes Rasmus er tjenestekarl hos sin søster og svoger på en gård i Haldum sogn nordvest for Aarhus.
 

Dorthea Charlotte støder dog senere i 1880 til Rasmus, og de bosætter sig i Hinnerup Broby, hvor deres søn Rasmus Sørensen Rasmussen bliver født 12. december 1880. Det tilsyneladende umotiverede mellemnavn, Sørensen, er for at understrege, at drengen er opkaldt efter sin farfar, Rasmus Sørensen, og ikke sin far.
Desværre bliver familien ikke boende i Haldum sogn, og hvad der bliver af Dorthea Charlotte og hendes familie fortaber sig foreløbig i tågerne.
 

Barbara Marie Poulsen bliver konfirmeret i Adslev, og da familien flytter til Saxild, flytter Barbara Marie med. I en årrække bor hun efter sin mors død i Købmandsgården sammen med sin far og bror,som hun holder hus for.
 

Efter broderens død flytter hun til en anden matrikel i Saxild og hun ernærer sig som syerske tilligemed en aldersrenteydelse i sine senere år. Så sent som ved folketællingen bor hun stadig i Saxild, men sin sidste tid tilbringer hun på Randlev Alderdomshjem. 
Barbara Marie dør som pebermø, 85 år bliver hun. Hun bliver begravet på Saxild Kirkegård.
 

Carl Amanius Poulsen, Maren og Pouls yngste søn ved jeg ikke meget om for nuværende, idet vi nu er så langt fremme i tiden, at ikke alle folketællinger er digitaliseret, hvilket gør det svært at opspore ham, især hvis han har bosat sig i en af de større byer.
Han flytter naturligvis med familien til Adslev i 1869, og her bliver han også konfirmeret i 1881. 

Ved den følgende folketælling i 1890 befinder han sig i Hørning som snedkersvend hos sin søster Nielsine og svoger Andreas Frederiksen, som er snedkermester, ligesom han i 1891 er fadder ved min farmors dåb i Hørning Kirke, men herfra kan jeg ikke komme videre.
 

Endelig er der Nielsine Poulsen, min farmors mor. Hun bliver gift med Andreas Frederiksen fra Raunholt i 1885, men inden da er hendes mor Maren Sørensdatter afgået ved døden 3. marts 1884, kun 58 år.
 

Marens mand, Poul Nielsen, derimod bliver lige som flere andre af mine aner også ganske gammel. 82 år er han ved sin død 4. april 1902, og lige som sin hustru bliver han begravet på Saxild Kirkegård.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar