lørdag den 2. maj 2015

Lars Knudsen og Dorthe Rasmusdatter i Evetofte.

Peder Bentsen, ældste søn af Bent Pedersen og Margrethe Pedersdatter i Freerslev, gifter sig til en gård i Lille Havelse i Ølsted sogn, idet han som 30 årig gifter sig med den to år ældre enke Kirsten Pedersdatter.
Hvordan man opsnuser, at der sidder en enke på en gård et eller andet sted udensogns er ikke godt at vide, men der har sikkert været en livlig trafik imellem sognene.
Desværre kan man kun følge den trafik fra 1814 til omkring senest 1870, hvor først og fremmest tjenestefolkene opføres på til- og afgangslister i kirkebøgerne for de enkelte sogne.
På mandtalslister fra 1700 kan man dog aflæse, at der også dengang var adskillige tjenestefolk fra andre sogne på gårdene, og det kunne såmænd også tænkes, at Peder Bentsen selv havde været i tjeneste på en gård i Ølsted sogn på et tidspunkt.
Kirsten Pedersdatter er født i Haagendrup i Melby sogn, hvor også begge hendes forældre er født, så nu går turen til Haagendrup og Evetofte, og siden til Vinderød og Torup sogn for at samle op på familien.







Melby sogn ligger nordvest for Frederiksværk ud mod Kattegat og støder op til både Vinderød og Torup sogn. Landsbyerne Haagendrup og Evetofte ligger dog nærmere Frederiksværk og Roskilde Fjord end Kattegat.

http://viskort.dk/viskort/IframeMap.aspx?callingApp=Kirkeministeriet&Easting=685169&Northing=6209575&Description=MELBY%20SOGN&ZoomLevel=6&DefaultOn=sogn&mapThemes=sat,sogn
 

Kirstens far, Peder Larsen, er søn af Lars Knudsen og Dorthe Rasmusdatter i Evetofte, men hvem deres forældre er, fortaber sig i tågerne. 
Jeg har ellers kigget på mandtalslister fra år 1700 fra sogne i Frederiksborg amt i et forsøg på at pejle mig ind på, hvem forældrene kunne være, men forgæves. Især fordi ordet mandtalslister skal opfattes helt bogstaveligt. 
Det er kun mænd og drenge, der opføres på listerne, og det er der en naturlig forklaring på, idet kun den mandlige del af befolkningen blev udskrevet til militærtjeneste, ligesom det også kun var mændene, der skulle svare skat af den ene eller den anden slags, så der var ikke noget egentlig formål med også at holde tal på piger og kvinder.
 

Lars Knudsen er født o. 1674, og Dorthe Rasmusdatter o. 1675, hvis ellers deres alder ved død, som er noteret i kirkebogen, kan tages for pålydende. Det er ikke altid, man helt kan regne med det, og det sker også, at man slet ikke kan regne med det.
Kirkebogen i Melby starter først i 1710, og Lars og Dorthes børn er alle født inden da.
I skiftet, der foreligger efter Lars Knudsens død i 1749, er tre børn omtalt, men de kan sagtens have fået flere børn, der døde så tidligt, at de ikke nåede at stifte familie.
 

Lars og Dorthe bliver gift mellem 1700 og 1703, og de får med sikkerhed disse tre børn:
 

Karen Larsdatter o. 1703 - 1759 i Evetofte, 56 år
Margrethe Larsdatter o. 1710 - 1730 i Evetofte, 20 år
Peder Larsen o. 1711 - 1781 i Haagendrup, 70 år
 

Fødselsårene er behæftet med usikkerhed, idet de er beregnet ud fra alder ved død, og hvis 1711 skulle holde stik for Peder Larsens vedkommende, burde hans fødsel være opført i kirkebogen, hvad den ikke er.
Alle tre børn bliver i sognet. Døtrene Karen og Margrethe i Evetofte, og Peder i Haagendrup.
 

Karen Larsdatter bliver gift med Jørgen Larsen i 1739. Karen er 36 år, og Jørgen 30 år. Forloverne er Karens far samt Peder Ebbesen, svigerfar til Peder, Karens bror.
Jørgen og Karen får børnene Kirsten, Lars, Kirsten og Peder i årene 1740 - 1747, hvoraf alle undtagen Lars dør som helt små. At det kun bliver til fire børn, skyldes ganske givet Karens forholdsvis høje alder ved ægteskabets indgåelse.
Jørgen afgår ved døden i 1757, 48 år, og Karen er 56 år ved sin død i 1759.

Margrethe Larsdatter, der er noget yngre end Karen, bliver gift ti år før søsteren, nemlig i 1729, hvor hun bliver gift med enkemanden Jens Jensen, som har en datter på 6 år fra sit første ægteskab.
Dette ægteskab bliver afkort varighed, idet Margrethe gør sin mand til enkemand endnu engang. Hun afgår ved døden kort tid efter at have født sit første barn, Jens, i slutningen af juni 1730. 

Margrethe bliver begravet 2. juli, 20 år gammel.
 

Notater fra skiftet efter Margrethe Larsdatter d. 1731-12-14:
"og et begge deres sammen aulede barn Nafnlig Jens Jensen 2 aar gammel" - "Jens Jensen fordrede sin datter Birgite Jens Datters Møderne arf . . ."

http://www.nogn.dk/DB5/frborg_DB_side.html
 

Jens Jensen bliver efterfølgende gift med Karen Larsdatter - ikke søsteren til Margrethe, og denne Karen Larsdatter gør i 1739 Jens Jensen til enkemand for tredje gang.
 

Endelig er der Lars og Dorthes eneste søn, Peder, som i 1738 bliver gift med Maren Pedersdatter, eneste datter af Peder Ebbesen og Mette Pedersdatter i Haagendrup. 
Hverken Peder Ebbesen eller Mette Pedersdatter er barnefødt i Haagendrup, men i henholdsvis Vinderød og Hald, som bliver de næste to stationer på vejen.
 

Lars Knudsen er 75 år ved sin død i 1749. Hans hustru Dorthe afgår ved døden i 1753, 77 år gammel.
 

Notater fra skiftet efter Lars Knudsen d. 1749-06-07:
Indsidder - "og dend afdødes effterladte børn og arvinger . . . som ere 1) Sønnen Peder Larsen i Haagendrop 38 aar gl: og 2 døttre 2) Karen Lars daatter gifft med Jørgen Larsen i Evetoft, og 3) daatteren Margrete Laurs daatters effterladte eneste barn, Jens Jensen 20 aar gammel".


http://www.nogn.dk/DB5/frborg_DB_side.html
   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar