søndag den 21. september 2014

Fra Dalstrup over sognegrænsen til Nautrup.

Min oldefar, min farfars far, Arent Lund Gjørup er Christen Nielsen Gjørup og Bodil Pedersen Riis' yngste søn, født 17. januar 1848 i Dalstrup, Harre sogn.
 

Han bliver faderløs allerede som 10 årig. Moderen gifter sig ganske vist igen et halvt år efter faderens død, men ægteskabet når kun at blive halvandet år gammelt, inden hun bliver enke endnu engang.
 

Arent bliver konfirmeret i 1863, og året efter, i maj 1864, rejser han til Junget som tjenestekarl, og fra Junget vender han tilbage til hjemmet i Dalstrup halvandet år efter, oktober 1865, og her ser det ud til, at han bliver, indtil han gifter sig. Moderen, som jo er enke, har sikkert brug for både Arent og broderen Niels' arbejdskraft på gården og møllen.
 

Arent lærer møllerfaget derhjemme, og da han 25 år gammel den 20. november 1873 gifter sig med Inger Marie Christensen fra Nautrup, møder han op i Nautrup Kirke som Mølleforpagter af Dal Mølle. Forloverne ved vielsen er Inger Maries far Gårdmand Kresten Mikkelsen i Nautrup og Boelsmand Kristian Jensen i Nannerup, Jebjerg sogn - Jensine Gjørups mand.
 

Bruden Inger Marie Christensen er fire år ældre end Arent og født 17. september 1844 i Vile. 
Hendes far er Landmand og Smed Kresten Mikkelsen, født 1897 i Vile og moderen Ane Andersdatter stammer fra Tøndering, hvor hun blev født i 1822.

Inger Marie er den ældste af Kresten og Anes børneflok, som udover Inger Marie består af Johanne, Nielsine og endelig Mikkel.
Inger Marie er opkaldt efter sin farmor, Johanne efter sin mormor og Mikkel efter sin farfar. 

Efter brylluppet bor brudeparret et lille års tid i Harre, formodentlig på gården i Dalstrup, men i 1874 er det tid til at få fod under eget bord, og i november måned rejser Møller Arent og højgravide Inger Marie til nabosognet Vile. Formodentlig forpagter han møllen i Vile.
 

Måneden efter den 30. december 1874 får Arent og Inger Marie en datter, som får navnet Bodiline Gjørup, sikkert opkaldt efter Arents mor. Bodiline er dog ikke selv ubetinget tilfreds med navnet, og ved senere folketællinger bruger hun det lidt mere mundrette navn Boline.
Senest i 1878 bosætter familien sig i Nautrup, hvor Arent ernærer sig som møller.


22. juni 1878 får Arent og Inger endnu en datter, Ane Marie Gjørup, og 8. november 1883 får de endelig en søn, Kristian Gjørup som er min farfar.
 

6. april 1900 bliver den ældste datter Bodiline gift i Nautrup Kirke med sin fætter Gårdejer og Møller Kristian Gjørup, søn af Arents bror Niels Kjeldsen Gjørup og hustru Ane Jensen. 
Kristian har nu overtaget gården og møllen i Dalstrup, som hans farfar Christen Nielsen Gjørup købte  i 1835, og efter vielsen flytter Arents datter Bodiline med sin mand til Dalstrup. Her bliver de boende til deres død, ligesom Kristians mor Ane bliver boende på gården til sin død i 1921.
 

Kristian og Bodiline får aldrig børn, og de dør begge i 1950 med et halvt års mellemrum. Bodiline dør hjemme 18. marts 1950, 75 år, og Kristian dør på Skive Sygehus 15. november 1950, 78 år. 
Hvad der blev af gården i Dalstrup, om nogen i familien overtog den, eller den blev solgt, har jeg ikke fundet ud af.
 

Arent og Inger Maries yngste datter Ane Marie bliver gift 5. maj 1904 i Nautrup Kirke. Hun er da 26 år og brudgommen er Gårdmand Kresten Sørensen Dalgaard 27 år, født i Nautrup 18. februar 1877.
 

Ane Marie og Kresten Dalgaard får kun ét barn, nemlig datteren Karoline Sørensen Dalgaard, født 16. februar 1910
 

Karoline bliver 30. august 1936 gift med Lærer Niels Hansen Jepsen, og de bosætter sig i Junget, hvor de får to børn. Jeg kom flere gange i deres hjem som barn, idet Karoline var min fasters kusine og - bortset fra min far og mig -  min fasters eneste levende slægtning af sin egen familie.

Arent havde måske forestillet sig at sønnen Kristian skulle overtage møllen i Nautrup og blive møller, som der efterhånden var tradition for at blive i familien, men sådan kom det ikke til at gå, for i modsætning til sin far og alle sine morbrødre og mostre fik Kristian som den første i familien en boglig uddannelse. 


Arent når at opleve Kristian fuldføre sin uddannelse som skolelærer inden sin død  22. marts 1909, 61 år gammel.
Ved den førstkommende folketælling i 1911 er møllen overtaget af en anden familie.
 

Arents hustru Inger Marie flytter efter Arents død til Durup hos sønnen Kristian, og siden bor  hun hos den yngste datter Ane Marie og hendes mand Kresten, i hvert fald fra 1916 og frem til sin død  6. marts 1928, 83 år gammel.
 

Da boet efter min faster og onkels død i 1980'erne skulle fordeles fik jeg en æske med en masse gamle billeder. Min far fik tidligt interesse for at fotografere, og alene af den grund har jeg en masse billeder fra en tid, hvor ikke gud og hvermand ejede et kamera. Han fremkaldte i øvrigt også selv sine film.
 

Blandt billederne var nogle få rigtig gamle billeder, som var taget hos en fotograf, og et par stykker af dem har jeg haft problemer med at få sat navn på. Eftersom det at blive fotograferet i begyndelsen af 1900 tallet var en alvorlig sag, og sikkert heller ikke helt billigt at få gjort hos en fotograf, er min formodning, at sådanne billeder bliver inden for familien og ikke bliver kastet i grams til alle mulige naboer og bekendte.
Så idet jeg går ud fra, at det er familiebilleder, er det nu også efter at have gravet i slægtshistorien lykkedes mig at sætte navne på personerne, navne jeg er 99,9% sikker på.





Billedet forestiller med al sandsynlighed min oldemor Inger Marie Christensen og hendes to døtre Bodiline og Ane Gjørup. Det baserer jeg dels på, at Bodiline og Ane er anført som sypiger i en af folketællingerne, dels ved at sammenligne med senere billeder taget af en ældre udgave af Inger Marie.



Dette billede er jeg ret sikker på må være Ane Marie Gjørup, Arent og Inger Maries datter, med sin ægtemand Kresten Sørensen Dalgaard samt datteren Karoline





Arent Lund Gjørup er ikke den eneste i sin slægt, som forlader Dalstrup og slår rod i Nautrup.
 

I 1891 tager Laurits Gjørup bopæl i Nautrup. 
Laurits er søn af Arents bror, Niels Kjeldsen Gjørup, og han gifter sig i 1898 med en pige fra Nautrup, Ane Marie Kristensen (hvorfor hedder alle kvinder Ane Marie eller Ane noget andet?) 
Laurits og Ane Marie får en datter i 1899, Elisabet Gjørup og derefter Anna, Niels Kjeldsen, Marie og Jenny.
 

Man kan vist roligt sige, at Christen Nielsen Gjørups svoger Niels Kjeldsen har fået sat sit aftryk på familien Gjørup med en Niels Kjeldsen i foreløbig tre generationer.
Laurits og hustru bor i Nautrup så sent som ved den senest tilgængelige folketælling i 1930.
 

Også Laurits'  yngre bror Niels Kjeldsen tager bolig i Nautrup, hvor han bor i hvert fald så sent som i 1925. Han bliver gift med Oline Pedersen, og de får børnene Niels, Sigurd, Olga, Ane og Søren.
 

Og nu forlader vi Nautrup og tager til Durup, hvor Arents søn Kristian har bosat sig i 1910 for senere at stifte familie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar